<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sier midlertidig nei til Widerøe-oppkjøp

Konkurransetilsynet mener Norwegians Widerøe-oppkjøp kan ha negative konsekvenser for norske flypassasjerer.

Publisert 15. sep. 2023 kl. 08.33
Oppdatert 15. sep. 2023 klokken 09.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 324 ord
KANSKJE INGEN SMIL I DAG: Men det var god stemning da konsernsjef Geir Karlsen (t.h) i Norwegian og konsernsjef Stein Nilsen i Widerøe meldte om det planlagte oppkjøpet. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Det var i juli det ble kjent at Norwegian ville kjøpe Widerøe for 1,1 milliarder kroner.

Det ble den gang opplyst Konkurransetilsynet kunne sette kjepper i hjulene, og fredag melder tilsynet at de har flere bekymringer rundt transaksjonen.

– Vår foreløpige vurdering er at det kan være grunn til å frykte at oppkjøpet er negativt for norske flypassasjerer, sier prosjektleder Katrine Amdam.

De mener det særlig kan være fare for at konkurransen i det norske markedet blir svekket om Norwegian får kjøpe Widerøe, og varsler derfor ytterligere analyser av oppkjøpet.

Frykter for konkurransen

Om oppkjøpet skulle føre til høyere priser og dårligere tilbud for norske flypassasjerer, har Konkurransetilsynet mulighet til å stanse oppkjøpet. Mens Norwegian er et lavprisselskap med større fly, opererer Widerøe mest regionalt med mindre propellfly. 

– Markedet for luftfart er et stort og viktig marked for norske forbrukere. Velfungerende konkurranse er avgjørende for at norske flypassasjerer skal ha et best mulig tilbud til lavest mulig pris. Det er nødvendig med ytterligere analyser av hvordan Norwegian sitt kjøp av Widerøe vil påvirke konkurransen i markedet, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Ny vurdering kommer innen 17. november, opplyser Konkurransetilsynet, som da vil enten godkjenne oppkjøpet eller varsle de om at det kan være aktuelt å stanse det.

Norwegian har troen

Norwegian og Widerøe vil fortsette å samarbeide tett med Konkurransetilsynet, og gi all relevant informasjon «for å få transaksjonen godkjent så snart som mulig», skriver Norwegian i en børsmelding.

– Etter å ha operert side om side i mange år, mener vi at ved å kjøpe Widerøe vil vi kunne skape et mer effektivt og omfattende tilbud for flyreiser innenlands i Norge og til utlandet. Vi tror sterkt på et positivt utfall i denne saken, sier adm. direktør Geir Karlsen.

Norwegian har tidligere argumentert for at Widerøe trolig ikke vil ha økonomi til å fortsette med dagens rutetilbud alene, noe de mener taler for at oppkjøpet bør bli godkjent.