<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flyaksje styrter, tross rekordhøye inntekter

Både Delta Air Lines og EasyJet melder om skyhøy etterspørsel og fortsatt gode utsikter. Én flyaksje stupte likevel 8 prosent.

Publisert 12. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
«EASY-PEASY»: EasyJet oppjusterte sitt lønnsomhetsmål, skal betale utbytte og har bestilt 167 nye Airbus-fly. Foto: Bloomberg

Delta Air Lines la torsdag frem en ny kvartalsrapport. Topplinjen var omtrent som ventet, men inntjeningen pr. aksje slo likevel konsensusestimatet med god margin. Ut året ser Delta fortsatt sterk etterspørsel, særlig for utenlandsreiser. Dyrere drivstoff skaper imidlertid press på lønnsomheten, og guidingen for årets inntjening var i den nedre delen av intervallet som ble nevnt i juli. Ved 16-tiden var aksjen uansett ned med rundt 1 prosent.

I samme sektor opplevde britiske EasyJet rekordhøy omsetning over sommeren. I tredje kvartal steg lavprisaktørens gjennomsnittlige billettpris til 69 pund, 5 pund mer enn et år tidligere, mens snittgebyret for ekstra bagasje, setevalg og lignende økte fra 24 til 27 pund. Antallet passasjerer bykset likevel med 8 prosent. Detaljerte tall for regnskapsåret som ble avsluttet 30. september er ennå ikke klare, men ledelsen anslår et resultat før skatt på 440–460 millioner pund, litt under analytikerestimatet på 468 millioner pund.

EasyJet mener selv at virksomheten går så det griner, og selskapet har nå satt seg som mål å tjene 1 milliard pund årlig på mellomlang sikt. I tillegg skal det igjen betales utbytte, og 157 nye Airbus-fly er bestilt. Investorene var ikke imponert, og torsdag ettermiddag var aksjen ned med 8 prosent.

I energisektoren fikk ExxonMobil en beskjeden rekyl. Aksjekursen er fremdeles ned med 3 prosent siden tirsdag, dagen før oppkjøpet av Pioneer Natural Resources ble bekreftet. Går vi tilbake til forrige torsdag, da Wall Street Journal meldte at ExxonMobil var nær en transaksjon, utgjør nedturen 4 prosent. I samme periode sank børsverdien av Chevron, en annen amerikanske oljegigant, med under 1 prosent.

Det ble dessuten kjent at USAs månedlige og årlige konsumprisvekst i september var henholdsvis 0,4 og 3,7 prosent, mot ventet 0,3 og 3,6 prosent. Som ventet var kjerneinflasjonen 0,3 prosent på en måned og 4,1 prosent på et år.