<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Byr 17 mrd. for 25 prosent av Man Utd

En av Storbritannias rikeste menn er nå alene igjen i budkrigen om Manchester United, og Ratcliffe er villig til å betale mye for å bli minoritetsaksjonær i fotballklubben. 

Publisert 16. okt. 2023
Oppdatert 16. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 570 ord
ENESTE IGJEN: Milliardær Sir Jim Ratcliffe er nå den eneste budgiveren igjen i kampen om Manchester United.  Foto: Bloomberg

Sir Jim Ratcliffe skal ha gått med på å betale 1,3 milliarder pund for en 25-prosents eierandel i den engelske  fotballklubben Manchester United, melder flere medier.

Budet til Ratcliffe, som for første gang har kommet ut til offentligheten gjennom Reuters og The Times, verdsetter fotballklubben til 5,2 milliarder pund, som tilsvarer nesten 70 milliarder kroner. 

Budet har ennå til gode å bli godkjent av Glazer-familien, som har kontrollert klubben siden de kjøpte den i 2005 for 790 millioner pund. 

Ifølge Reuters er også Ratcliffes verdsettelse av Manchester United høyere enn hva Qatars Sheikh Jassim bin Hamad al Thani var villig til å gi for 100 prosent eierskap i klubben. Ifølge ryktene var sjeiken villig til å bla opp 5 milliarder pund, men etter å ha fått budet avvist trakk han seg i helgen fra budkrigen. 

United har for øyeblikket en anslått markedsverdi på rundt 35 milliarder kroner.

TRAKK SEG: Sjeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani trakk seg fra budkrigen om Manchester United i helgen. Foto: Bloomberg

Til tross for at Al Thani har trukket seg fra forhandlingene, er det ventet at forhandlingene mellom Ratcliffe og Glazer-familien vil fortsette til minst slutten av måneden.

Lang prosess

Finansavisen skrev i juni at Al Thani leverte et forbedret femte og siste bud på Manchester United. The Times skrev den gang at gruppen ville trekke seg fra budprosessen dersom det ikke ble godtatt innen kort tid.

Budprosessen har pågått i nær et år og vært preget av forsinkelser. En rekke tilbud er blitt presentert for eierne, som angivelig har forlangt 6 milliarder pund for å selge.

Det skal også ha vært uenigheter blant eierne om hvorvidt de skal selge og til hvilken pris, skriver Bloomberg,

Glazer-familien, som har bygd opp formuen sin gjennom eiendom, detaljhandel og helse, eier også NFL-laget Tampa Bay Buccaneers, i tillegg til å kontrollere til sammen 96 prosent av stemmeandelen i Manchester Uniteds. og de har gjennom flere år vært under massivt press fra klubbens supportere om å selge, etter et tiår med hyppige managerbytter og liten suksess på fotballbanen.

Avtalen som Ratcliffe har foreslått, vil åpne for at medlemmer av Glazer-familien, samt andre aksjonærer, kan delvis realisere verdiene sine og likevel bli værende i posisjon i klubben. 

Storbritannias nest rikeste mann har også tilbudt seg å være ansvarlig for ansettelse og forvaltning av talenter i United hvis budet skulle blir akseptert. Som er områder som «The Glazers» er blitt heftig kritisert for opp gjennom årene av klubbens egne fans, skriver Reuters.

Vil bygge ut «Drømmenes teater»

Sir Jim Ratcliffe grunnla kjemiselskapet Ineos i 1998, hvor han fremdeles er styreleder og konsernsjef med en eierandel på to tredjedeler. Han eier i fra før flere sportsvirksomheter, blant annet den franske fotballklubben Nice, den sveitsiske fotballklubben FC Lausanne-Sport, og i tillegg står han bak Grenadiers, som har vært blant de mets dominerende sykkellagene i verden det siste tiåret. 

Forbes har anslått formuen hans til 22,9 milliarder dollar, som tilsvarer 250 milliarder kroner. 

Glazer-familiens verdivurdering av Manchester United har vært baser på andre fotballklubber, og Premier League-rival Chelsea ble i fjor kjøpt opp av en investeringsgruppe ledet av Todd Boehly og Clearlake Capital for 3,1 milliarder dollar, nesten 34 milliarder kroner. Et oppkjøp som verdsatte klubben til 5,7 ganger inntektene deres det siste regnskapsåret. 

Verdivurderingen som Ratcliffe har foreslått, tilsvarer mer enn 11 ganger Manchester Uniteds inntekter de siste 12 månedene, skriver Reuters.

Ifølge The Times ønsker Ratcliffe å utvide tilskuerkapasiteten på klubbens hjemmebane Old Trafford til 90.000, opp fra dagens 74.300.