<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer Schengen-utvidelse

Østerrike har tidligere lagt ned veto mot å inkludere Romania og Bulgarie i Schengen-området, men vurderer nå å tillate flyreiser til og fra disse landene.

Publisert 10. des. 2023 kl. 15.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 168 ord
ÅPNER FOR SAMARBEID: Østerrikes kansler, Karl Nehammer, vurderer å inkludere flyreiser til og fra Romania og Bulgaria i Schengen-samarbeidet. Foto: AFP

Innbyggere i Schengen-området kan i dag reise fritt innenfor områdets grenser, uten å måtte søke om visum.

I fjor ble området utvidet til å inkludere Kroatia, men både Nederland og Østerrike satte ned foten da det kom til å innlemme Romania og Bulgaria i Schengen-avtalen.

Ifølge Bloomberg er det nå snakk om at Østerrike kan være villige til å lette noe på motstanden, hvor det åpnes for å inkludere Romania og Bulgaria, men kun for flyreiser.

I en uttalelse fra den østerrikske innenriksministeren forklares det at planen legger opp til at det fortsatt skal være streng grensekontroll for veitrafikk, mens det vil bli mindre strenge regler for flyreiser.

Avtalen må godkjennes av samtlige EU-land og er betinget av at både Romania og Bulgaria aksepterer utleverte asylsøkere, i tillegg til at EU tredobler midler til immigrasjonskontroll.

Romanias statsminister, Marcel Ciolacu kaller utviklingen et gjennombrudd, og et tegn på fleksibilitet fra Østerrike.

Ifølge Bloomberg vil innenriksministre fra Salzburg-forumet, som består av flere land i Sentral- og Øst-Europa, diskutere planen i et møte i Slovenia neste uke.