<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere dro til USA tross dyr dollar

I fjor økte antallet reisende fra Norge til USA, men så langt i år er trenden nedadgående.

Publisert 2. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
IKKE LIKE POPULÆRT: Flest nordmenn ferierer i New York, men i år opplever USA en tilbakegang av turister fra Norge. Foto: Dreamstime

Etter to år med nærmest reisestopp på grunn av coronapandemien, stiger besøkstallene fra Norge til USA jevnt oppover igjen.

I fjor passerte 171.000 norske borgere enn grensestasjon i USA, viser tall Finansavisen har innhentet fra det amerikanske handelsdepartementet.

Det er en økning på 28.000 reisende fra året før, eller 19,5 prosent.

Langt bak toppårene

Men selv om veksten er god, er det et godt stykke igjen før nordmenns reiselyst til USA er like sterk som før pandemien.

I 2019 ble det registrert 268.000 norske grensepasseringer i USA, og i toppårene 2014 og 2015 var tallet rundt 320.000 besøkende.

Men i de årene fluktuerte dollaren mellom 6,20 og 8,70 mot norske kronere. Nå i juni har én dollar i snitt kostet 10,60, noe som er over 20 prosent høyere enn mot slutten av 2015.

I tillegg er alt blitt mye dyrere i USA. Spesielt hotellprisene i New York, som er nordmenns favorittdestinasjon, har prisene steget mye. 

I september i fjor var gjennomsnittlig listepris for hotellrom i New York i overkant av 500 dollar. Utenfor toppsesongene er prisene heldigvis lavere.

Færre reiser i år

Om fjorårets sterke vekst vil fortsette i år, er usikkert. Høyere rentekostnader og økte inflasjon har fått nordmenn til å holde igjen pengebruken på fritidssysler.

Det kommer allerede til syne i statistikken fra det amerikanske handelsdepartementet.

I årets første tertial var antallet tilreisende fra Norge 56.000 personer. Det er en tilbakegang på 5 prosent sammenlignet med samme firemåneders periode i fjor. 

I perioden økte antallet jobbreiser med nesten 3 prosent, mens fritidsreiser falt med 6 prosent.