Fredagens problemer viser hvor sårbare verdens IT-systemer er og det hele startet med en oppdatering fra cybersikkerhetsleverandøren CrowdStrike som slapp en oppdatering som førte til at Windows operativsystemer ikke fungerte og man opplevde en såkalt «bluescreen».
Klokken 12: 46 meldte Microsoft på X at problemet var løst men at det fortsatt er noen gjenværende effekter som vil påvirke noen tjenester.
Påvirket hele verden
Feilien i falcon oppdateringen tilknyttet programvaren Falcon førte til enorme problemer over hele verden. I Norge måtte flere apoteker stenge og det var ikke mulig å kjøpe på nett eller hente ut resepter i butikk.
– Apotek 1 har stengt sine apotek i Norge som følge av det internasjonale problemet med serverne. Dette er en spesiell situasjon, som vi aldri har opplevd før, sa provisor Dag Stokke ved Apotek 1 i Bodø til NRK.
Sykehus i Storbritannia og Tyskland ble også rammet, i England var problemene tilknyttet et bookingsystem som leger bruker. På Universitetsklinikken Schleswig-Holstein ble det opplyst at sykehusene i Kiel og Lübeck var rammet av systemfeilen.
Alle operasjoner som ikke er kritiske avlyses på sykehusene, sa Schleswig-Holstein ifølge Reuters. Nødtjenestene og pleien av pasienter ivaretas ble det sagt videre.
Flyselskap og reisende
De første rapportene om problemer kom fra de amerikanske og australske flyselskapene i morgentimene. Det tok ikke lang tid før alle fly fra alle de amerikanske flyselskapene ble stanset. Videre ble flyplasser i Asia og Europa også rammet. Ryan Air advarte tidlig om at det kunnen komme forsinkelser på tvers av hele deres flynettverk og KLM skrev at «Vi er tvunget til å suspendere mesteparten av driften.»
Til VG fortalte Lavrans Sanderud at han var på vei til Berlin med sin samboer da flyet måtte snu og lande på Gardemoen.
– Vi landet på Gardermoen 09.05, men skulle egentlig landet på flyplassen i Berlin 08.35, sa Sanderud til VG. Når flyplassen i Berlin åpner igjen skal de bli satt på et nytt fly, fortalte han videre.
Det meste ble påvirket
Alt fra banker, kassaapparat og børser ble påvirket, til og med brannvarslingssystemer i København hadde problemer.
London-børsen ble påvirket ved at nyhetstjenesten til London Stock Exchange ikke fungerte som normalt. Bloomberg rapporterte om volumet på den britiske børsen var betydelig lavere enn normal. Kun 44.400 future-kontrakter på samleindeksen Stoxx 50 hadde blitt handlet klokken 09:20, rundt 50.000 kontrakter lavere enn snittet.
Euronext sendte ut en oppdatering hvor de sa at de var «upåvirket av utbruddet som har forstyrret tjenester hos flyselskaper og banker», senere kom en ny melding hvor de sa «at noen indekser på det nord-amerikanske markedet blir sendt ut feilaktig, inkludert feil sluttkurs fra gårsdagen.»
Straffes på Wall Street
Cybersikkerhetsfirmaet CrowdStrike straffes knallhardt i aksjemarkedet etter at oppdateringen deres førte til problemene. «Dette er ikke en sikkerhetshendelse eller nettangrep. Problemet er identifisert, isolert og en løsning har blitt distribuert,» meldte CrowdStrike-sjef George Kurts i et innlegg på medieplattformen X.
Kort tid etter at fredagens handel tok til på Wall Street stuper aksjen 14,9 prosent. En rekke andre cybersikkerhet-aksjer stiger etter hendelsen.
I England hadde man store problemer med togtrafikken og passasjerer ble forberedt på forsinkelser etter omfattende IT-problemer. Blant annet var Sky News sin nyhetskanal var nede på morgningen som følge av IT- problemer, sa styreleder David Rhodes på meldingstjenesten X.
30 prosent av McDonalds restauranter i Japan var en periode stengt som følge av problemer med kasseapparatene og på X ble det meldt fra det danske brannvesenet at det oppsto problemer med de automatiske brannalarmene i København og de ba om at folk ringte inn til for å varsle om brann. Videre kom det rapporter om at nødnummer og oppringingssystemer over hele Alaska opplevde omfattende problemer og ikke fungerer.
Norges Bank opplevde også problemer tilknyttet deres auksjoner av F-lån og måtte ty til telefon og e-post for å gjennomføre handler.
F-lån er instrumentet som primært brukes til å tilføre likviditet til banksystemet. Det er et viktig instrument for å holde de korteste pengemarkedsrentene nær styringsrenten. Det fungerer ved at Norges Bank auksjonerer ut lån med faste renter til banker i bytte mot en form for sikkerhet. Dette gjør at banker får tilgang til lån uten å måtte skaffe det fra andre banker.
NSM: Ikke et dataangrep
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) avviste at det var snakk om et dataangrep.
– Dette er et teknisk problem som det er mulig for IT-avdelinger å løse. Underforstått dreier dette seg ikke om cybersikkerhet, sa pressevakt Marit Hverven i Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) hos NSM til NTB.