<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens beste flyplasslounger

Det er et hav i forskjell mellom de ordinære businessloungene og førsteklasseloungene. Her er noen av de råeste flyplassloungene, og hva som kreves for å få innpass.

Publisert 10. nov.
Oppdatert 11. nov.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 856 ord
Article lead
lead
Verdens beste: Swiss' First Class Lounge i Zürich ble kåret til verdens beste lounge i Skytrax World Airline Awards. Foto: Swiss
Verdens beste: Swiss' First Class Lounge i Zürich ble kåret til verdens beste lounge i Skytrax World Airline Awards. Foto: Swiss

Flyplassloungene er gull verdt når man er på tur. Uansett om reisen er business eller pleasure, er det alltid godt å komme inn i loungen, finne en god stol, og senke skuldrene.

Selv om de ordinære loungene er fine å ha, er det ikke mye luksus å spore. For å få det må du til førsteklasse-loungene, der brødmat og vin med skrukork er byttet ut med à la carte og årgangschampagne.

Men luksusen stopper ikke der. Vil du ta en dusj eller en blund, er både spa og soverom som regel tilgjengelig, og når du skal ut til flyet, blir du kjørt dit av sjåfør.

Mange førsteklasse-lounger krever at du flyr med førsteklassebillett, men enkelte er også tilgjengelige om du flyr business eller har det riktige bonuskortet. Her er noen av de beste.

Paris

Air Frances førsteklasse-lounge La Première på Charles de Gaulle er blant verdens desidert beste lounger, og kommer på andreplass i Skytrax’ ranking over førsteklasse-lounger (se faktaboks). Ifølge Skytrax har La Première den beste maten, kanskje ikke så overraskende, for den verdenskjente kokken Alain Ducasse står bak.

Ønsker du å bli hentet av sjåfør hjemme eller på hotellet, tilbyr Air France det, og når du kommer til loungen, får du en “personlig assistent”. Etter endt opphold kjøres du direkte til flyet i en Porsche Cayenne-hybridbil.

La Première har selvfølgelig spa, og nytt av året er at suiter på 45 kvadratmeter kan bestilles om du ønsker privatliv – mot et pristillegg.

Det er kun førsteklassepassasjerer som har tilgang til loungen.

Luksus: Tar du turen innom Air Frances La Première-lounge på Charles de Gaulle, blir du kjørt til flyet med en Porsche Cayenne hybridbil. ©Air France

Zurich

Førsteklasseloungen til Swiss i Zürich topper Skytrax’ liste over de beste loungene. Her finner du champagnebar, à la carte-restauranter, to soverom, flere arbeidssuiter og et stort konferanserom. Vinutvalget skal være upåklagelig med over 1.000 flasker kvalitetsvin i vinskapet ved inngangen.

Førsteklasseloungen i alpebyen får glitrende anmeldelse på reisenettstedet Passport & Palmtree, og skribenten understreker at loungen har alt du kan drømme om før eller etter en flight.

Det kreves førsteklassebillett eller Lufthansas høythengende HON Circle-kort for å få tilgang til loungen.

Mye bra vin: Swiss’ førsteklasselounge i Zürich har over 1.000 flasker kvalitetsvin i vinskapet ved inngangen. Foto: Swiss

Frankfurt

I Frankfurt har Lufthansa intet mindre enn en egen førsteklasseterminal. Ved ankomst blir du tildelt en “personlig assistent” som bistår med innsjekking og følger deg gjennom sikkerhetskontrollen.

Vel inne i loungen kan du blant annet velge mellom à la carte-restaurant, sigarlounge og bar med over 120 ulike typer whisky. Loungen har spa, og flere rom med dagsenger. Det er en rekke rom for den som måtte ønske å jobbe.

Beste førsteklasse-lounger 2024

1. Swiss International Air Lines – ZRH
2. Air France – CDG
3. Singapore Airlines – SIN
4. Lufthansa – FRA
5. Qatar Airways – DOH
6. Cathay Pacific – HKG
7. Emirates – DXB
8. ANA All Nippon Airways – HND
9. Qantas Airways – SYD
10. Japan Airlines – HND

Skytrax World Airline Awards

Når det nærmer seg avgang, bærer ferden ut til flyet med limousin.

Nåløyet for å komme inn i loungen er lite, og det er kun de som reiser på førsteklasse, samt innehavere av HON Circle-kortet som kommer inn. Førsteklasseterminalen kan i tillegg skilte med egen taxfree-butikk.

London

British Airways har førsteklasselounger på Gatwick, JFK samt på Terminal 3 og 5 på Heathrow. For å komme inn må du fly første klasse med BA eller Oneworld, men har du et Oneworld Emerald-kort (tilsvarende gullkort), og i tillegg flyr med BA eller Oneworld, kommer du også inn.

British Airways’ beste: The Concorde Room på Heathrows Terminal 5. Foto: British Airways

På Heathrow Terminal 5 har British Airways loungen The Concorde Room, hvor blant annet nesen til et Concorde-fly er stilt ut. Her er nivået hakket høyere enn i de “ordinære” førsteklasse-loungene, og du får inngang kun med førsteklassebillett. Loungen er riktignok ikke på Skytrax’ topp 10-liste, men nivået beskrives likevel av reisebloggere som skyhøyt.

Tokyo

Haneda rett utenfor Tokyo er verdens femte største lufthavn målt i antall passasjerer. Her finner du også to spektakulære lounger som begge er på Skytrax’ topp 10-liste:

Japan Airlines’ First Class Lounge har sushi-meny tilpasset årstidene, og det australske nettstedet Point Hacks sier at sake-, sushi- og champagneelskere vil føle seg meget godt til rette her. I enden av loungen finner du området Red Suite, som er inspirert av en britisk gentlemen’s club. Her får du loungens beste champagne, og John Lobb-sertifisert skoservice.

For å komme inn i loungen trengs enten førsteklassebillett eller Oneworld Emerald-kort, altså gullkort.

All Nippon Airways har også en førsteklasse-lounge på Haneda. Her kommer man faktisk inn med premium economy-billett, eventuelt et Star Alliance-gullkort.

Atlanta og Los Angeles

I utkanten av gigantflyplassene Los Angeles og Atlanta driver det frittstående selskapet P/S to luksus-lounger. Innsjekking, sikkerhetskontroll og passkontroll foregår i loungene, til tross for at de ligger separat fra terminalbyggene.

Etterpå kan du bevege deg over i fellesområdet, også kalt “the solon”, eller du kan trekke over til en av de private suitene. Velger du sistnevnte, får du også tilgang til spa.

Når det nærmer seg avgang kjøres du ut til flyet, som likegodt kan være et rutefly som et privat jetfly.

Men det koster å være kar. Uten medlemskap koster en tur innom “the solon” 1.095 dollar pr. snute, og leie av suite ligger på 4.850 dollar for opptil fire personer.