<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russer har bodd på flyplass i flere måneder

Mannen vet at han vil bli arrestert dersom han returnerer til Russland.

Publisert 19. jan. 2023 kl. 13.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 465 ord
HJEM FOR NÅ: Flere russiske menn bor for tiden på Sør-Koreas største flyplass, Incheon. Foto: Dreamstime

Fem russiske menn har de siste månedene bodd på flyplassen Incheon i Sør-Korea. En av disse er 23 år gamle Vladimir Maraktayev, som har bodd der i to måneder, ifølge Korea Times. 

Den 24. september i fjor mottok han innkallelse til militærtjeneste i Ukraina under Russlands «delvise mobilisering».

Øyeblikket han mottok brevet bestemte han seg for at han måtte ut av Russland. 

«Jeg ville meldt meg frivillig til å kjempe hvis noen angriper oss og setter mine kjære i fare. Men det er en annen historie når mitt eget land starter krigen. Jeg vil aldri ta til våpen for å drepe uskyldige mennesker i Ukraina», sa han til Korea Times.

Gikk ikke slik han håpte

Maraktayev er fra den sibirske byen Ulan-Ude og flyktet over grensen til nabolandet Mongolia. Etter å ha reist videre til Filippinene, fløy han til Sør-Korea den 12. november i håp om å få flyktningstatus i det han skal ha ansett som «en av Asias mest stabile demokratier», ifølge Reuters. 

Det gikk ikke slik han håpte. Sørkoreanske myndigheter avslo søknaden hans og mente at det å flykte fra verneplikt ikke er en gyldig grunn til å få asyl. 

Etter seks dager i et interneringssenter, ble han returnert til flyplassen. Der har han oppholdt seg siden.

ANNERKJENT FLYPLASS: Flyplassen Incheon ble av Condé Nast kåret til verdens tredje flyplass. Flyplassen består av en golfbane, spa, en skøytebane, et kasino, innendørs hager, videospillsenter og et museum for koreansk kultur. Foto: Dreamstime

Har selskap av flere

I over to måneder har Maraktayev oppholdt seg på flyplassens avgangshall. Det hele kan minne om filmen «The Terminal». 

Fire andre russiske menn er i samme posisjon som ham. De lever på gratis mat fra justisdepartementet: en muffins og en pakke juice til frokost og middag, og ris og kylling til lunsj, ifølge Switzerland Times.

Maraktayev var uenig med landets myndigheter, og har derfor anket avgjørelsen. Han får derfor bli i Sør-Korea frem til han får den endelige avgjørelsen.

Maraktayev fortalte at dagene hans består av å gå turer i avreisehallen og prøve å lese bøker og studere koreansk. 

Han ønsker derimot ikke å returnere til Russland, da han mener at han ville blitt arrestert ved ankomst. Republikken han er fra er en av de med mest aggressiv mobiliseringskampanje i Russland. Nylig døde hans venn i krigen i Ukraina, ifølge Reuters.

– For to uker siden fikk jeg nyheten om at han døde i høst. De vet ikke engang om hans kropp vil bli hentet eller ikke. Det er noe jeg ikke ville ønsket for min verste fiende, sa han videre.