<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Provoserer USA med test av superrakett

Russland har gjort simulerte tester av sin krysserrakett Tsirkon «vest i Atlanterhavet.» Raketten med toppfart mach 9 har 1.000 kilometers rekkevidde.

Publisert 25. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 370 ord
TESTER RAKETT: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Russland har i flere øvelser på fregatten Admiral Gorsjkov testet kapasiteten for sin hypersoniske krysserrakett Tsirkon, går det ifølge CNBC frem av en uttalelse fra landets forsvarsdepartement.

Øvelsene som var basert på datasimulering ble gjennomført i vestre del av Atlanterhavet.

«Fregatten øvde seg på utførelsen av et Tsirkon-rakettangrep mot et maritimt mål over 900 kilometer unna», heter det i uttalelsen som ikke sier noe om at en rakett ble avfyrt. 

Toppfarten: mach 9

President Vladimir Putin annonserte utviklingen av Tsirkon-raketten tilbake i 2019 og skrøt da av en toppfart på mach 9 (ni ganger lydens hastighet, red. anm.) og en rekkevidde på 1.000 kilometer. 

– Raketten kan ramme mål til vanns og til lands, sa han den gang.

TESTER RAKETTER: Den russiske fregatten «Admiral Gorsjkov.» Foto: NTB

Det russiske forsvarsdepartementet gjør et poeng av at fregatten Admiral Gorsjkov «er et moderne, multifunksjonelt skip utstyrt med styrte missiler og bygget for virksomhet i fjerne havområder.»

«Utstyrt med Tsirkon er skipet i stand til å utføre presise, kraftige angrep på ethvert mål til vanns og til lands», heter det i onsdagens uttalelse.

Lederen for Etterretningstjenesten i Norge, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, uttalte til NTB i april 2021 at «Tsirkons hypersoniske teknologi gjør den vanskelig å forsvare seg mot.»

– En provokasjon

Russlands testing av angrepskapasitet i Atlanterhavet vil ifølge CNBC trolig anses som en provokasjon av USA og deres NATO-allierte. Forholdet mellom Moskva og Vesten er på frysepunktet i kjølvannet av Putins invasjon av Ukraina for 11 måneder siden.

Og forholdet blir ikke noe bedre av at Tyskland nå har godkjent forsendelsen av stridsvognen Leopard 2 til Ukraina, skal vi tolke reaksjonen fra Russlands ambassade i Berlin.

– Denne ekstremt farlige avgjørelsen tar konflikten til et nytt nivå av konfrontasjon og er stikk i strid med uttalelser fra tyske politikere om at Tyskland ikke vil bli trukket inn, sa ambassadør Sergej Netsjajev ifølge Reuters i en kunngjøring onsdag.