<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi-Arabia varsler kjøp av hangarskip

Det 60 år gamle hangarskipet Sao Paulo som Brasil kjøpte brukt av Frankrike skulle etter planen skrotes i Tyrkia.

Publisert 3. feb. 2023
Oppdatert 3. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 218 ord
I FRANSK TJENESTE: Tilbake i 1994 var navnet "Foch", og hangarskipet tilhørte Frankrike. Det ble solgt til Brasil i 2000 og nå er dets skjebne uviss.  FOTO:NTB

Hangarskipet Sao Paulo som Brasil kjøpte brukt av Frankrike skulle etter planen skrotes i Tyrkia. Der ble skipet nektet anløp av myndighetene etter at miljøvernere avslørte at skipet hadde mer asbest enn Brasil hadde oppgitt, skriver The New York Times.

Skipet ble da tvunget tilbake til Brasil, hvor det den siste tiden har pågått en miljøkamp for at det ikke skulle bli senket, noe brasilianske myndigheter sist helg besluttet å gjøre, skriver washingtontimes.

– Det vil være fullstendig uforklarlig og irrasjonelt å senke skipet, sier Jim Puckett, som leder miljøverngruppen Basel Action Network til New York Times.

Nå kan senkingen bli avlyst, en kjøper har meldt seg.

Den saudiske Sela-gruppen har lagt inn et bud på 6 millioner dollar, tilsvarende 60 millioner kroner for Sao Paulo, skriver den brasilianske avisen Folha De Sao Paulo.

Tilstanden det aldrende hangarskipet befinner seg i betegnes som kritisk, og avisen skriver at hangarskipet likevel kan synke som følger av dette. 

Den siste tiden har hangarskipet gått i store sirkler utenfor kysten av Brasil, skriver VG.

Frankrike satte hangarskipet i operativ tjeneste i 1963 og døpte det Foch. Det ble solgt til Brasil i år 2000 og omdøpt til Sao Paulo.  Det var i tjeneste frem til 2017.