<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Polen og Nederland trekker F-16 og Leopard 2 til Ukraina

Nederland er tom for egne stridsvogner og Polens F-16 er knapt flyvedyktige.

Publisert 12. feb. 2023
Oppdatert 12. feb. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 585 ord
SKREVET UT SJEKKER UTEN DEKNING: Polen kan ha lovet bort fly de muligens ikke kan levere. Foto: Dreamstime

Polens statsminister, Mateusz Morawieck, lovet tidligere denne måneden å donere F-16 kampfly til Ukraina

Nå vil den polske presidenten, Andrzej Dudas, holde tilbake donasjonen, skriver New York Post

Presidenten frykter at Polen har for lite operative F-16-maskiner i eget flyvåpen til at de kan sende noen til Ukraina. Landet har ifølge Dudas under 50 F-16 og svært mange av dem har et sterkt behov for vedlikehold.

– Vi har ikke nok fly og vi behøver langt fler. Våre fly har også et sterkt vedlikeholdsbehov. Så det er ikke bare for oss å sende fly til Ukraina, sier han ifølge New York Post.

BØNN OM HJELP. Ukrainas president tok i januar i mot Polens president i Lviv. Volodymyr Zelensky ba den gang Andrzej Duda om moderne kampfly av NATO-standard FOTO:NTB

Tidligere denne uken forklarte den britiske forsvarsministeren, Ben Wallace, i et intervju med BBC, om problematikken rundt donasjoner av teknologiske eller tunge våpensystemer til Ukraina. 

– Det vil ta mange år om vi skulle ha lært opp ukrainske piloter på Eurofighter Typhoon, som Zelenskyj ba om. Det er ikke bare å levere et fly på grensen til Ukraina. Flyene må også ha reservedeler, bakkepersonell og støtte-og vedlikeholdsfunksjoner, sa Wallace.

Nederlands Leoparder eies av Tyskland

Nederland har tidligere luftet tanken om å donere F-16 til Ukraina og de har alt lovet å gi tunge tyskproduserte stridsvogner av modellen Leopard 2 A7. 

Lørdag bestemte landet seg for å trekke donasjonen av de 18 Leopard-vognene, skriver WNL.

LEOPARD 2 TIL UKRAINA: Canada har allerede begynt sine forsyninger av tunge stridsvogner til Ukraina. Her ankommer den første Leopard 2 til Polen 5. februar. FOTO: NTB

Bakgrunnen for at de alt bortlovede stridsvognene likevel ikke blir gitt til Ukraina, er at Nederland behøver dem selv. Vognene er heller ikke i Nederlands eie, men leaset av Tyskland.

Nederlands forsvarsminister, Kajsa Ollongren, uttaler ifølge WNL at det skyldes en militærstrategisk beslutning fattet av Tyskland, og selv om Tyskland ikke hadde satt foten ned, ville Nederland selv ha holdt de allerede donerte vognene tilbake.

Nederland skal likevel donere eldre Leopard 1 til Ukraina sammen med Tyskland og Danmark. 

Lagrene som forsvant

Nederland hadde ved slutten av den kalde krigen godt over 400 Leopard-stridsvogner ifølge militærtidsskriftet Janes Defence. De begynte allerede på tidlig 1990-tall å selge unna sine lagre med Leopard 1 og 2.

I 2011 solgte de ifølge Defence Express 20 Leopard 2A6NL til Tyskland som oppgraderte de til A7-varianten.

Da Russland okkuperte Krim-halvøyen valgte Nederland å lease 18 av disse fra Tyskland sammen med to vogner til bruk i opplæring. 

Vognene som befinner seg i Tyskland og vedlikeholdes av Bundeswehr, skal sendes til Nederland ved behov. 

Nederland solgte også 100 Leopard 2 A4 til Finland i 2014. Ifølge regnestykket fra Defence Express har Nederland kvittet seg med samtlige av de 441 stridsvognene de hadde ved inngangen av 1990, og kan følgelig ikke gi noen bort til Ukraina.