<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU vurderer å innføre «krigsøkonomi»

Etterforsyningene av Ukraina gires opp og samles i en gigantisk fellesoperasjon.

Publisert 8. mars 2023
Oppdatert 8. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
UKRAINAS AMMUNISJONSBEHOV: Er skrikende for blant annet 155-artillerigranater. Samtidig må Europas forsvarsindustri tilføres nok ordrer og kapital til at de kan ruste opp og øke produksjonsevnen. FOTO:NTB

Onsdag skal EUs forsvarsministre vurdere en handlingsplan som innebærer å tømme egne ammolagre for ammunisjon verdt over 1 milliard euro, tilsvarende 11,3 milliarder kroner, og øyeblikkelig sende den til Ukraina. 

Deretter skal det legges inn en gigantisk, europeisk, fellesordre for å sikre etterforsyningene, skriver The Defence Post.

Ukraina står overfor en svært kritisk situasjon i sin mangel på ammunisjon til sine 155mm artillerikanoner. Hver dag blir tusenvis av salver med granater brukt i krigen mot Russland.

Ministrene møter Ukrainas forsvarsminister, ​​Oleksii Reznikov, i Stockholm for å diskutere en treleddet plan for å støtte opp under landets skrikende ammunisjonsbehov, og samtidig styrke europeisk forsvarsindustri på lang sikt.

Planens første del går ut på å sende ammunisjon for 1 milliard euro så raskt som overhodet mulig, og samtidig ha nok igjen på lager til eget forsvar.

Del to er å slå sammen EU og Ukrainas fremtidige ammunisjonsbestillinger i en stor fellesoperativ ordrestruktur, noe som skal legge fundamentet for å ruste industrien og øke produksjonskapasiteten.

GRANATER: Ukraina behøver nok skyts i sin forsvarskamp. Her bærer en ukrainsk artillerisoldat en 155 mm-granat sommeren 2022. FOTO:NTB

Dette er et markant steg for de 27 nasjonene i EU, skriver AFP ifølge France24.

EU-ministrene skal også komme til enighet om det er EUs sentrale forsvarsorganer som skal forhandle ammunisjonskontraktene, eller om det er medlemsland med størst og bredest erfaring.

– Vår forsvarsindustri må raskt bytte til «krigsøkonomi»-modus, siden europeisk industri er ikke tilpasset behovene til en konflikt med høy intensitet, sier EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, ifølge AFP.