<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Denne småbyen tjener godt på krigen i Ukraina

Slik våkner en søvnig og fraflyttet amerikansk småby til liv igjen når forsvarsindustrien tjener penger og verden kjøper mer våpen enn før.

Publisert 21. mars 2023
Oppdatert 21. mars 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 672 ord
Article lead
lead
HIMARS: En ansatt ved Lockheed Martin i Camden i Arkansas, USA jobber med produksjonen av en såkalt HIMARS, en forkortelse for High Mobility Artillery Rocket System. FOTO: NTB

Rett utenfor sentrum av den lille byen Camden i Arkansas i USA befinner Highland Industrial Park seg. Der strømmer pengene inn på grunn av krigen i Ukraina , og at de store forsvarsleverandørene Lockheed Martin, Aerojet Rocketdyne og General Dynamics produserer rakettmotorer, missiler, utskytningsramper og andre våpensystemer her.

CAMDEN i ARKANSAS: Lenge har den lille byen vært preget av fraflytting og frafall av industri og næringsliv. Krigen i Ukraina gir lysere utsikter og fraflytting skiftes ut med tilflytting. FOTO:Wikimedia Commons

Den lille byen med 10.000 innbyggere som ellers bærer et preg av tomme butikklokaler og søvnige gater, har lenge vært avhengig av forsvarsindustrien, skriver Federal Times.

Siden 1980 har Lockheed Martin produsert M270 Multiple Launch Rocket System her, systemet Norge blant annet har valgt å donere til Ukraina fremfor å benytte selv.

I disse dager går samlebåndene og monteringslinjene for HIMARS hos Lockheed Martin i Camden på så høyt tempo de klarer, det vil si 10 timer lange skift, fire dager i uken, skriver Arkansas Online.

Likevel er etterspørselen så sterk, at Federal Times melder at det så snart som mulig skal legges til et nytt ti-timers skift i døgnet, mandag til torsdag.

HIMARS - som har færre raketter og missiler enn forgjengeren M270, er langt raskere, mer fleksibel og har større rekkevidde. 

Systemet har fått stor oppmerksomhet for sin effektivitet i Ukraina. 

Nå ser hele verdens våpenindustri til Camden, noe som igjen vises på omsetningstall. Den siste måneden har Lockheed Martin sikret seg kontrakter for produksjon av missiler og HIMARS-utskytingsramper til Ukraina for mer enn 500 millioner dollar, tilsvarende 5,2 milliarder kroner.

At det er en solid sum, blir mer tydelig når tallene viser at Arkansas i hele 2020 eksporterte for 1 milliard dollar i forsvarsmateriell.

HIMARS: Som ble lansert i 2010 var lenge ute av produksjon, da verden var i en dypere fred enn den er i dag. FOTO:NTB

Av Arkansas eget Chamber of Commerce, er HIMARS kåret til «den kuleste tingen laget i Arkansas», og slo dermed mer kjente merkevarer som chipsmerket Cheetos. 

Krigen i Ukraina gjør at det statlige handelskammeret Camden sogner til forventer at det blir over 1000 nye ansettelser på kort sikt, og dermed økt tilflytting i regionen. 

Lockheed Martin har pr. dags dato en rekke utlyste stillinger i en region som lenge har slitt med tomme butikker og fraflytting. 

Selv HIMARS-systemet, som nå produseres i så høyt tempo fabrikken kan ta unna, var lenge ute av produksjon, skriver Arkansas Online. 

Systemet som ble lansert i 2010 var ferdig levert til US Army og US Marines i 2013 og i 2014 stoppet produksjonen.

LOCKHEED MARTIN: I Camden, Arkansas produserer HIMARS. Her er en ansatt i ferd med å gjøre sitt i produskjonen. FOTO: NTB

i 2017 var produksjonen i gang igjen, da UAE kjøpte 12 systemer.

Nå planlegger den amerikanske hæren å kjøpe totalt 545 bæreraketter for rundt 3 milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder kroner. For å møte den etterspørselen har Lockheed Martin kjøpt en nærliggende bleiefabrikk for å gjøre den om til en våpenfabrikk.

I Ukraina ser den amerikanske brigadegenralen James McConville på HIMARS som et instrument som totalt endrer balansen i krigen, skriver Breaking Defence.