<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enige om 5,2 prosent – og rekordhøyt tillegg

LO og NHO er enige om en ramme på 5,2 prosents lønnsvekst, med en større andel i sentrale tillegg. Storstreiken er avblåst.

Publisert 20. apr. 2023
Oppdatert 20. apr. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 520 ord
MØTER PRESSEN: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: NTB

Etter fire dagers konflikt ble det torsdag klart at LO og NHO har kommet til enighet i lønnsoppgang og avblåser storstreiken i frontfaget

På pressekonferansen som startet klokken 17.00 torsdag bekreftet riksmekler Mats Wilhelm Ruland at enigheten har en ramme på 5,2 prosent, med et lavlønnstillegg på 3 kroner oppå det generelle tillegget på 7,50 kroner som vil gjelde fra 21. april 2023.

Rammen er den samme som lå på bordet da det ble brudd i meklingen. Men det gis 0,2 prosentpoeng mer i sentralt tillegg, mens det altså også gis 3 kroner i lavlønnstillegg.

Historisk høyt tillegg

LO-leder Peggy Hessen Følsvik karakteriserte lønnsoppgjøret som historisk godt, og viste til at LO aldri har fått mer i kronetillegg enn nå.

– Dette er LO sitt bidrag til å snu en utvikling som har gått i feil retning. Det bidrar til å øke kjøpekraften til det brede utvalget av LO-medlemmer. Det viser nytten av å streike, sa Følsvik.

Før pressekonferansen bekreftet Fellesforbundets leder Jørn Eggum overfor NTB at det blir reallønnsvekst for alle – noe som også var LOs hovedkrav i forkant av forhandlingene med NHO.

Samtidig er YS ikke fornøyd og fortsetter streiken.

– En unødvendig streik

NHO-direktør Ole Erik Almlid karakteriserte løsningen som akseptabel, men understreket at NHO allerede hadde strukket seg langt.

– Vi har 33.000 medlemsbedrifter som har ønsket at vi skulle forhandle. Ikke en time har vi ønsket streiken. Den har vært unødvendig, sa han. 

– Når vi ser at det er mulighet for å sette seg ned og lage en løsning, var vi innstilt på det, begge parter, la NHO-direktøren til.

Samtidig understreket han at det fortsatt er mulighet for å tilpasse lokale avtaler slik at bedrifter som sliter, ikke skal få en for stor regning.

Ringnes i gang igjen

Industrien puster naturligvis lettet ut etter enigheten mellom LO og NHO, og Ringnes opplyser til NTB at produksjonen planlegges gjenopptatt allerede fra torsdag.

– Nå planlegger vi oppstart av produksjonen igjen allerede i kveld og er i gang med å kalle inn ansatte. Det vil ta noen timer før produksjonen er i gang igjen, men vi er veldig glade for å kunne starte produksjonen av øl og brus igjen, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til NTB.

Kongsberg Automotive, som tidligere torsdag varslet at 312 av totalt 433 ansatte i Raufoss og Hvittingfoss ville bli berørt, skriver i en børsmelding i ettermiddag at driften vil fortsette som normalt og at streiken ikke vil gi noe inntektstap for selskapet.

Fryktet opptrapping

Streiken, som omfattet 185.000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter), var den første i et mellomoppgjør etter andre verdenskrig.

Etter bruddet i meklingen mellom NHO og LO/YS ble nær 23.000 ansatte tatt ut i streik fra mandag morgen denne uken. I helgen – natt til søndag og før bruddet var et faktum – varslet LO en opptrapping fra fredag.

Da ville ytterligere 16.561 medlemmer ha tatt blitt ut om partene ikke hadde blitt enige i mellomtiden. I så fall ville mer enn 39.500 LO-medlemmer være i streik fra fredag, og da ville streiken for alvor ha begynt å svi for industrien. 

Flere medier, deriblant Dagbladet, erfarte torsdag ettermiddag at presset var stort internt i NHO mot å få en slutt på streiken før denne opptrappingen.