<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Doblet eksportinntektene i fjor

Norges eksportinntekter skyter i været takket være skyhøye gasspriser. I fjor var eksportverdien på 3.100 milliarder kroner. 

Publisert 23. juni 2023 kl. 14.20
Oppdatert 25. juni 2023 klokken 12.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
SOM SMURT: Norge fikk i fjor rekordhøye eksportinntekter som følge av høy pris på olje og gass. Foto: NTB

I følge en ny rapport skrevet på oppdrag fra NHO, LO, Eksfin, Innovasjon Norge og Nasjonalt eksportråd, opplevde Norge i fjor en bemerkelsesverdig økning i sine eksportinntekter takket være den høye prisen på olje og gass.

Eksportverdien nådde 3.100 milliarder kroner, som tilsvarer nesten en dobling sammenlignet med 2021. 

Veksten var primært drevet av de høye prisene på europeisk gass og den globale prisveksten innen fisk, aluminium og gjødsel. Av rapporten fremgår det at olje og gass utgjorde hele 65 prosent av den totale andelen av Norges eksport. Maritim næring, kraftintensiv industri og sjømat hadde også en høy andel.

Når man justerer for prisendringer, forble den norske vareeksporten uendret, mens tjenesteeksporten økte med 25 prosent. 

Vestland topper listen

Med en eksportverdi på 215 milliarder kroner utmerket Vestland seg som det fylket med den høyeste eksportverdien. Dersom man vurderer eksport pr. sysselsatt, var det derimot Møre og Romsdal som tok førsteplassen, etterfulgt av Vestland på andreplass. 

Av rapporten fremgår det at begge fylkene oppnådde denne posisjonen særlig takket være betydelige bidrag fra den maritime næringen, sjømatsektoren og kraftintensiv industri. 

Nordland kom på en sterk tredjeplass når det gjaldt eksportintensitet, drevet av sjømatsektoren og kraftkrevende industri. 

Når det gjelder kommunene var det Oslo, Bergen, Bærum og Stavanger som sto frem med de høyeste eksportinntektene, ekskludert olje og gass. 

Hvis man vurderer eksport pr. sysselsatt, er det imidlertid i distriktene man finner de 15 mest eksportintensive kommunene. Dette inkluderer kommuner som Årdal og Sunndal, der Hydro har viktige aluminiums- og metallverk, samt Eidfjord med et av landets største vannkraftverk. 

Danmark og Sverige drar fra

Selv om eksportverdien har økt, har veksten i Norges eksport vært lavere enn hos våre naboland Danmark og Sverige hvis man ser bort fra kronekurs og priser. De danske og svenske eksporttallene viser en dobbelt så høy vekst som den norske.

Rapporten antyder at Norges lavere produktivitet kan være relatert til sysselsettingen som er konsentrert i industrier med lavere produktivitet. I Norge er det en betydelig sysselsetting innenfor næringsmiddelindustrien, ferdigvareindustrien, metall- og metallvareindustrien, samt maskinproduksjon. 

På den annen side har Danmark sin høyeste andel sysselsatte i legemiddel- og helseindustrien, som er kjent for å være den mest produktive eksportindustrien.