<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Innfør arveskatt

Akers sjeføkonom Torbjørn Kjus krever skattereversering. — Fjern formuesskatt, men innfør arveskatt. Senk skatten på kapitalinntekter og utbytter, og øk på alminnelig inntekt, sier han.

Publisert 4. juli 2023
Oppdatert 7. juli 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 989 ord
FORMUESSKATTEN ER KATASTROFAL: – Jeg er svært pessimistisk til hvordan verdier skal skapes i Norge 10–20 år frem i tid dersom dette ikke endres så snart som mulig, sier Torbjørn Kjus i Aker. Foto: Christer Teigen

1. Er norske skatter nå så høye at du kunne vurdert å flytte fra Norge til Sveits? Og hvor stor formue måtte du eventuelt hatt før du mener det er verdt det?

– Dersom jeg var en suksessrik gründer som hadde etablert et selskap som foreløpig ikke går med overskudd, men som blir høyt verdsatt av kapitalmarkedet på grunn av forventninger om fremtidig vekst – ja, da ville jeg vært tvunget til å flytte ut av landet. Gründere kan ikke forventes å selge seg ut av selskapet sitt eller ta opp gjeld for å betale skatt. Det er derfor den særnorske formuesskatten er så katastrofal for fremtidig verdiskaping her i landet. Jeg er svært pessimistisk til hvordan verdier skal skapes i Norge 10–20 år frem i tid dersom dette ikke endres så snart som mulig.


Mini-CV

Navn: Torbjørn Kjus

Alder: 53 år

Stilling: Sjeføkonom i Aker

Utdannelse: Statsautorisert revisor fra NHH i Bergen


2. Det har vært mye bråk om det norske skattesystemet. Hvordan ville du kort ha endret det norske skattesystemet?

– Fjern formuesskatt, men innfør arveskatt. De som arver har jo ikke skapt disse verdiene selv, mens formuesskatt ødelegger for fremtidig verdiskaping og private arbeidsplasser. Fjern umiddelbart den ekstra arbeidsgiveravgiften for inntekter over 750.000 kroner, denne innføringen er helt uforståelig og rammer «vanlige folk». Senk skatten på kapitalinntekter og utbytter. Det vil være smartere å øke skatteprosenten på alminnelig inntekt opp fra 22 prosent og heller redusere påslaget på denne for utbytter og aksjegevinster. Slutt å innføre skatter med tilbakevirkende kraft, det skremmer vekk de som vurderer å investere her til lands, både nordmenn og utlendinger. Man kan ikke, slik regjeringen gjør, skryte av høye investeringer i 2022, for den negative effekten av de nylig innførte skattene blir ikke synlige før i 2023 og 2024. Dersom skatter skal økes, bør det skje mye mer gradvis enn det den sittende regjeringen har gjennomført.

3. Erna Solberg sitter stille i båten og Høyre stiger på meningsmålingene. Hva bør hun gjøre frem til valget i 2025? Og hva bør Jonas gjøre?

– Erna bør love reversering av de ekstra skattene som er blitt innført av sittende regjering, og så bør hun heller vurdere å innføre arveskatt. Jonas bør fokusere mer på at det må skapes før det kan deles.

4. Olav Thon fylte 100 år den 29. juni og går fortsatt regelmessig på jobb. Bør også vi andre jobbe lenger?

– Svaret er vel dessverre ja, pensjonssystemet vårt kommer neppe til å holde dersom folk ikke jobber lenger.

5. Norges Bank hever stadig styringsrenten. Er det nok nå eller må vi øke mer for å forsvare kronekursen?

– Det ser vanskelig ut for Norges Bank å styrke kronen med rentehevinger. Men hvis kronen holder seg på samme svake nivå de neste årene, forsvinner jo inflasjonsimpulsen fra importen ettersom man jo snart vil sammenligne med en periode der kronen allerede var svak.

6. Årets jordbruksoppgjør endte på 4,1 milliarder kroner. Bøndenes inntekter øker med 23 prosent. Bør nordmenn kunne betale mer for matvarene?

– Jeg er i alle fall villig til å betale noe mer for egenprodusert mat på grunn av forsyningssikkerhet.

7. Forsvarssjefen har bedt om 8 milliarder kroner ekstra hvert år i ti år fremover. Holder det med vår grense mot Russland, eller burde vi ha brukt enda mer?

– Hele poenget med vårt forsvar er vel at vi bare skal holde ut lenge nok til å få hjelp av våre allierte i NATO. Vi vil aldri kunne bruke tilstrekkelig på forsvar til å kunne forsvare oss alene uansett.

8. SV har bedt skatteflyktningene ryke og reise. Er du enig, eller er det heller noen politikere du vil ønske god tur bort, og i så fall hvorfor?

– Det at Kirsti Bergstø ber Kjell Inge Røkke og andre industribyggere og gründere ryke og reise, er en av de mest skremmende kommentarer jeg har sett fra en norsk politiker noensinne. Jeg tipper Bergstø aldri har prøvd å regne på hvordan de skattereglene de innfører, virker i praksis. Hvis Røkke hadde fortsatt å bli boende i Norge, ville han gradvis strupet Akers investeringsmuligheter ettersom han ikke ville kunnet dekke formuesskatten på noen annen måte enn å ta store utbytter ut av Aker.

9. Stortingsrepresentantene har en årslønn på en million kroner. Får man de beste på dette lønnsnivået? Ville det vært tilstrekkelig for at du ville tatt plass på Stortinget?

– En årslønn på en million for folkevalgte er helt greit.

10. Hangarskipet USS «Gerald R. Ford» drives av to atomreaktorer som forsyner skipet med kraft tilsvarende 415.000 husstander i 30 år uten tilførsel av energi. Bør atomkraftverk tillates i Norge?

– Jeg ser ingen gode grunner til at ikke Norge skulle kunne bygge kjernekraft når svenskene og finnene gjør det. Kjernekraft scorer jo godt på alle fronter; lavest på bruk av kritiske mineraler, høyest kapasitetsfaktor, lavest på volum av avfall, lavest på volum som kreves for fasiliteten, lavest på antallet dødsfall historisk. Norge bør utrede hva det kan komme til å koste å bygge dette.

11. Idrettstoppene Viktor Hovland, Erling Braut Haaland og Casper Ruud tjener flere hundre millioner i året som følge av høye TV-inntekter. Bør de få beholde alle pengene selv, eller bør slike ekstraordinært høye idrettsinntekter ilegges en form for grunnrenteskatt til fordeling på barneidretten i Norge, som tross alt var med å skape stjernene?

– At Hovland, Haaland, Ruud, Warholm, Ingebrigtsen og andre skal betale en grunnrenteskatt er helt koko. I Norge kan vi vel ikke skryte av at vi er i verdensklasse i organisering av barneidrett. Olympiatoppen og Toppidrettssenteret er viktigere årsaker til at Norge overpresterer i idrett. Den største æren for hvor langt idrettstoppene har kommet skyldes garantert deres evne til egentrening, disiplin og treningsvilje sammen med engasjerte foreldre. Men barneidrett er viktig, ikke for å skape toppidrettsmenn, men for å skape god helse og gode liv, så jeg er for å bruke mer penger på barneidrett, men ikke som en grunnrenteskatt.

12. Vi må ha med sommervinen også. Hvilken vin er din favoritt, og hva koster flasken?

– Porphyr Riesling fra Tyskland til 169 kroner.