<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Bør ikke straffes med skatt for å ha vært dyktig

– Jeg er lei retorikken om at det norske samfunnet har skapt de som lykkes, om det gjelder idrett eller næringsliv. Hvorfor har da ikke langt flere fått til det samme? spør Hilde Midthjell, Norges første kvinnelige milliardær med selvskapt formue. 

Publisert 16. juli 2023
Oppdatert 18. juli 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 893 ord
FJERNE SKATT: - Jeg ville umiddelbart ha fjernet formuesskatt på arbeidende kapital, sier Hilde Midthjell, som også leverte et omfattende høringssvar på få Torvikutvalgets innstilling.  Foto: Michael Groth

1. Er norske skatter nå så høye at du kunne vurdert å flytte fra Norge til Sveits? Og hvor stor formue måtte du eventuelt hatt før du mener det er verdt det? 

– Hadde jeg kun vurdert pengesekken, burde jeg også ha flyttet, men familie, venner og tilhørighet er viktigere. Det er frustrerende å måtte tappe selskapene sine for kapital for å kunne finansiere en særnorsk skatt på risikoinvesteringer i bedrifter, og at skatten må betales selv når man ikke tjener penger. Det er absurd at norske bedriftseiere og investorer har høyere eierbeskatning i vårt eget land enn utlendinger og «norske utflyttere». 

Mini-CV 

Navn: Hilde Midthjell
Alder: 62
Bakgrunn: Startet Dermanor i 1987, solgt til NSV Invest med en halv milliard i gevinst. Gikk inn i Dale of Norway i 2009, hvor hun snudde underskudd til overskudd. Solgte til Altor/Rossignol i 2017. Forvalter nå egen formue gjennom  Himi Invest og Himi Eiendom.

2. Det har vært mye bråk om det norske skattesystemet. Hvordan ville du kort ha endret det norske skattesystemet? 

– Jeg ville umiddelbart ha fjernet formuesskatt på arbeidende kapital, som skader Norge mer enn den gagner. Det må til for å unngå diskriminering av norske bedriftseiere, stanse skattemotivert utflytting og få noen til å vende hjem. Det ville gitt mer rettferdige konkurransevilkår, økte investeringer og mer av andre større skatteinntekter som selskapsskatt. Dette ville trolig lønt seg ganske raskt, selv uten andre skatteøkninger. 

3. Erna Solberg sitter stille i båten og Høyre stiger på meningsmålingene. Hva bør hun gjøre frem til valget i 2025? Og hva bør Jonas gjøre? 

– Erna sitter sjelden stille, og har flere erfarne og dyktige politikere rundt seg. Mitt ønske er at Erna sier og viser tydeligere at det ikke er noen motsetning mellom å ta vare på de svakeste i samfunnet, og samtidig gi næringslivet fornuftige rammebetingelser. Jonas blir ingen god leder før han står opp mot argumenter og beslutninger som er unyanserte og skadelige for Norge. Nå rammes blant annet seriøse omsorgsinstitusjoner innen rus og psykisk helse, fast ansatte i vikarbyråer, og viktige distriktsbedrifter og vekstskapere gjennom plutselige skatteøkninger som burde vært utformet bedre. 

4. Olav Thon fylte 100 år den 29. juni og går fortsatt regelmessig på jobb. Bør også vi andre jobbe lenger? 

– Det må avhenge hvor belastende jobb man har, og hva man har av helse og energi. 

5. Norges Bank hever stadig styringsrenten. Er det nok nå eller må vi øke mer for å forsvare kronekursen? 

– Jeg vil ikke «ta en Peggy» og uttale meg om noe fagfolkene i Norges Bank vet langt bedre enn meg. Jeg innser at det er mange kompliserte avveininger i en slik prosess. 

6. Årets jordbruksoppgjør endte på 4,1 milliarder kroner. Bøndenes inntekter øker med 23 prosent. Bør nordmenn kunne betale mer for matvarene? 

– Matvareprisene er allerede høye nok, spesielt for de med dårligst råd. 

7. Forsvarssjefen har bedt om åtte milliarder kroner ekstra hvert år i 10 år fremover. Holder det med vår grense mot Russland eller burde vi ha brukt enda mer? 

– Det er opplagt at Norge med våre naturressurser trenger et sterkere forsvar i den sikkerhetssituasjonen vi befinner oss i. Beløpene må andre vurdere. 

8. SV har bedt skatteflyktningene ryke og reise. Er du enig, eller er det heller noen politikere du heller vil ønske god tur bort, og i så fall hvorfor? 

– Det er direkte useriøst at enkelte politikere og LO-ledere tyr til en stadig mer splittende retorikk mot personer som har skapt arbeidsplasser og bidratt med betydelige skatteinntekter til felleskapet. Flere sprer dessuten feil eller villedende informasjon, og de burde finne seg en annen jobb. Norge trenger ledere vi kan stole på. 

9. Stortingsrepresentantene har en årslønn på en million kroner. Får man de beste på dette lønnsnivået? Ville det vært tilstrekkelig for at du ville tatt på plass på Stortinget?  

– Jeg ville ikke ha valgt å bli politiker ut fra lønnsnivå, men for å bidra til å skape et best mulig samfunn for alle. Noen av de mest krevende vervene kunne nok vært bedre betalt. Enkelte av dagens statsråder mangler imidlertid såpass mye erfaring eller kompetanse at de trolig har en fornuftig lønn. 

10. Hangarskipet USS Gerald R Ford drives av to atomreaktorer som forsyner skipet med kraft tilsvarende 415.000 husstander i 30 år uten tilførsel av energi. Bør atomkraftverk tillates i Norge? 

– Siden eksperter mener atomkraft nå er langt sikrere enn tidligere, bør det i hvert fall gjøres en risikovurdering opp mot de vesentlige farene forskere mener at klimaendringene vil medføre. 

11. Idrettstoppene Viktor Hovland, Erling Braut Haaland og Casper Ruud tjener flere hundre millioner i året som følge av høye TV-inntekter. Bør de få beholder alle pengene selv, eller bør slike ekstraordinært høye idrettsinntekter ilegges en form for grunnrenteskatt til fordeling på barneidretten i Norge, som tross alt var med å skape stjernene? 

– Jeg er lei retorikken om at det norske samfunnet har skapt de som lykkes, om det gjelder idrett eller næringsliv. Hvorfor har da ikke langt flere fått til det samme? Vi må kunne anerkjenne at enkelte har jobbet ekstremt hardt for å utvikle sine talenter og nå sine mål. Alle skal betale skatt til felleskapet av det de tjener, men det bør ikke konstrueres ekstraskatter som kan oppleves som «straff» for å ha vært dyktig. 

12. Vi må ha med sommervinen også. Hvilken vin er din favoritt, og hva koster flasken?

– Jeg er en elendig vinekspert. Min favorittdrikk er cola uten sukker med sitron og isbiter.