1. Er norske skatter nå så høye at du kunne vurdert å flytte fra Norge til Sveits? Og hvor stor formue måtte du eventuelt hatt før du mener det er verdt det?
– Det kommer aldri til å skje at jeg flytter utenlands av skattemessige årsaker. Til det har jeg altfor liten formue til at det skulle lønne seg nevneverdig, men viktigere er det at Bergen er her i Norge.
Mini-CV
Navn: Erna Solberg (født 1961).
Stilling: Leder for Høyre.
Bakgrunn: Cand.mag. med mellomfag i sosiologi og sammenlignende politikk, samt hovedfagskurs i statsvitenskap. Innvalgt på Stortinget for Hordaland i 1989. Leder i Høyre siden 2004. Kommunal- og regionalminister 2001–05. Statsminister 2013-21. Tilbake til Stortinget i 2021.
2. Det har vært mye bråk om det norske skattesystemet. Hvordan ville du kort ha endret det norske skattesystemet?
– I en urolig tid ute har Støre-regjeringen tatt valg som har ført til ytterligere uro for næringslivet her hjemme. Det aller viktigste rammevilkåret vi kan gi alle som driver eller ønsker å starte bedrift, er forutsigbarhet. Norge har vært blant landene i verden med minst politisk risiko. Nå er det endret, og det vil ta tid å rette opp skaden og gjenvinne tillit. På kort sikt ville Høyre fjernet økningen i arbeidsgiveravgiften og formuesskatten. Vi er også mot grunnrenteskatten på havbruk slik den nå blir innført. Med vårt alternative budsjett ville dessuten en familie med helt vanlig inntekt fått beholde 8.000 kroner mer av det de selv tjener.
3. Erna Solberg sitter stille i båten og Høyre stiger på meningsmålingene. Hva bør hun gjøre frem til valget i 2025? Og hva bør Jonas gjøre?
– Så mange angrep det er fra Ap, Sp og LO om dagen, tror jeg ikke venstresiden opplever at vi sitter stille i båten. Vi jobber på med å utvikle ny politikk, og går imot regjeringen når de gjør ting vi er mot, som grunnrenteskatten og et havvindforlik som innebærer at vi skal bruke milliarder av skattebetalernes penger fordi Senterpartiet har angst for europeisk samarbeid. Samtidig sier vi ja til å diskutere forlik med regjeringen om for eksempel forsvar, et område der vi har historisk tradisjon for å tegne opp de store linjene sammen. Høyre skal være et konstruktivt opposisjonsparti frem til 2025, og et viktig steg på veien mot valgseier da er å gjøre et godt kommune- og fylkestingsvalg i høst. Så gir ikke Brann-spillere råd til Lyn-spillere (den gangen de var et topplag), så hva Støre bør gjøre, må noen andre svare på.
4. Olav Thon fylte 100 år den 29. juni og går fortsatt regelmessig på jobb. Bør også vi andre jobbe lenger?
– Ja, det bør vi. Det er viktig for Norges fremtid og et viktig tema i boken min, «Veien videre».
5. Norges Bank hever stadig styringsrenten. Er det nok nå, eller må vi øke mer for å forsvare kronekursen?
– Norges Bank er en uavhengig sentralbank, og vi politikere skal ikke sette renten. Vårt bidrag må være å føre en ansvarlig, økonomisk politikk som ikke bidrar til økt press på renten, og som gir forutsigbare vilkår for næringslivet og alle som vurderer å investere. Vi kan ikke bare la unge som har høye boliglån ta regningen.
6. Årets jordbruksoppgjør endte på 4,1 milliarder kroner. Bøndenes inntekter øker med 23 prosent. Bør nordmenn kunne betale mer for matvarene?
– Mange kan sikkert det, men jeg tror de aller fleste synes matvarene koster mer enn nok, og har merket at det er blitt dyrere det siste året. Høyre har foreslått konkrete grep for å få matvareprisene ned. Vi vil gå gjennom importvernet, sikre bedre konkurranse i dagligvarebransjen og ikke fjerne konkurransevirkemidlene i meierisektoren. Meierivarer utgjør 15 prosent av handlekurven til folk, og dagens regjering legger opp til en betydelig svekkelse av Q-Meieriene og alle andre konkurrenter av Tine.
7. Forsvarssjefen har bedt om 8 milliarder kroner ekstra hvert år i ti år fremover. Holder det, med vår grense mot Russland, eller burde vi ha brukt enda mer?
– Kapasiteter som ble anskaffet i vår regjeringstid, som kampfly og maritime overvåkningsfly, begynner nå å få god effekt på Norges forsvarsevne. Samtidig vil den sikkerhetspolitiske utviklingen kreve mer av oss de neste årene. Det er jeg helt enig med forsvarssjefen i.
8. SV har bedt skatteflyktningene ryke og reise. Er du enig, eller er det heller noen politikere du vil ønske god tur bort, og i så fall hvorfor?
– Den type utspill er kun egnet til å føre folk som allerede er uenige enda lengre bort fra hverandre. Det er lite konstruktivt. Alle politiske partier som vil ha skattepenger å fordele, er avhengige av at gründere og folk som skaper arbeidsplasser vil gjøre det i Norge. Derfor bør vi ikke oppfordre folk til å reise og heller investere andre steder, hverken med retorikk eller med skattepolitikk.
9. Stortingsrepresentantene har en årslønn på en million kroner. Får man de beste på dette lønnsnivået? Ville det vært tilstrekkelig for at du ville tatt plass på Stortinget?
– Jeg sitter på Stortinget og synes vi får godt nok betalt.
10. Hangarskipet USS «Gerald R. Ford» drives av to atomreaktorer som forsyner skipet med kraft tilsvarende 415.000 husstander i 30 år uten tilførsel av energi. Bør atomkraftverk tillates i Norge?
– Høyre har i Stortinget foreslått at regjeringen skal hente inn mer kunnskap rundt forutsetninger og behov, for å vurdere i hvilken grad atomkraft kan eller bør være en del av den fremtidige energimiksen i Norge. Den største innvendingen mot kjernekraft er at det vil ta utrolig lang tid å bygge ut, mens utfordringen nå er å raskt realisere store mengder ny kraft. Det som vil hjelpe oss raskest, altså frem mot 2030, er å øke kraftproduksjonen først og fremst gjennom vind, sol, vann, mer nett og energieffektivisering.
11. Idrettstoppene Viktor Hovland, Erling Braut Haaland og Casper Ruud tjener flere hundre millioner i året som følge av høye TV-inntekter. Bør de få beholde alle pengene selv, eller bør slike ekstraordinært høye idrettsinntekter ilegges en form for grunnrenteskatt til fordeling på barneidretten i Norge, som tross alt var med å skape stjernene?
– En slags statlig ekstraskatt for de som lykkes, blir helt feil for meg. Det er fantastisk å følge disse tre, med flere, utøve idrettene sine på det absolutt høyeste nivået, med den entusiasmen og de ringvirkningene det skaper.
12. Vi må ha med sommervinen også. Hvilken vin er din favoritt, og hva koster flasken?
– Jeg er mest glad i tung, spansk rødvin, men i sommervarmen går det greit med hvitt. Hos oss er det Sindre som handler vinen, så jeg har ikke kontroll på prisene.