<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sukrer United-budet

Salget av Manchester United har dratt ut i tid. Nå håper Jim Ratcliffe å få slutt på sagaen med et restrukturert bud.

Publisert 26. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 439 ord
UNITED-FAN: Jim Ratcliffe, som også eier den franske fotballklubben Nice. Foto: NTB

Jim Ratcliffe er i ferd med å restrukturere budet sitt på Manchester United, opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg.

Storbritannias rikeste og hans rådgivere skal ifølge kildene først og fremst adressere bekymringer fra Uniteds minoritetsaksjonærer. Budet Ratcliffe la inn tidligere i år gjelder kun den amerikanske Glazer-familiens aksjepost på 69 prosent og er til liten nytte for Premier League-klubben øvrige aksjonærer, som Lindsell Train, Ariel Investments og Eminence Capital.

Ratcliffe-budet skal også ha åpnet for at deler av Glazer-familien, det vil si brødrene Joel og Avram, kunne bli værende på eiersiden.

Søksmål?

Nyhetsbyrået meldte i juni at en topp 3-aksjonær i Manchester United hadde skrevet et brev til klubbens styre og advarte om at uavhengige styremedlemmer risikerte å bli saksøkt for å anbefale ethvert bud som favoriserer én gruppe aksjonærer fremfor en annen.

VIL DE SELGE? Glazer-familien, her representert ved brødrene Avram (t.v.) og Joel Glazer, eier 69 prosent av Manchester United. Foto: NTB

Representanter for Ratcliffe og United har avslått å kommentere saken. I tirsdagens førhandel i New York stiger United-aksjen drøye prosenten. 

Ratcliffe, styreleder i kjemikaliegiganten Ineos som nylig kjøpte Eramet-fabrikken i norske Tyssedal, er en av to hovedkonkurrenter i budrunden om United. Den andre er en gruppe Qatar-investorer, ledet av Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani, som vil kjøpe hele klubben. Gruppen har videre uttalt den vil slette all gjeld og pusse opp et Old Trafford Glazer-familien har latt forfalle helt siden den gjennomførte sitt lånefinansierte oppkjøp i 2005.

Begge budene skal ifølge Bloombergs kilder være til vurdering, i tillegg til salg av en minoritetsaksjepost.

Sakte film

Det er nå nesten ett år siden Glazer-familien offentliggjorde en strategisk gjennomgang av eierskapet sitt i Manchester United. Budprosessen har gått sakte, og verken Qatar eller United-fan Ratcliffe har klart å møte prislappen dagens hovedeiere har satt.

Spekulasjonene gikk lenge om en prislapp på 6-7 milliarder dollar , men tidligere i september hevdet Daily Mail at Glazers kan være ute etter opptil 10 milliarder pund og vil avbryte salget. I etterkant har budgiverne gått ut og sagt at ingen av dem har hørt noe om at klubben er trukket av markedet.

Den amerikanske familiens grunnlag for å høyne prisantydningen skal ifølge avisen være et oppsving i TV-inntekter og ikke minst utvidelsen av fotball-VM til 48 land fra 2026. Dette mesterskapet skal arrangeres av USA (sammen med Canada og Mexico), og vil ifølge Glazers løfte interessen for fotballinvesteringer blant amerikanske investorer.