<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NTNU-rektor går av med umiddelbar virkning

NTNU-rektor går av med umiddelbar virkning etter skandale. – Kan ikke leve med dette i rollen som rektor.

Publisert 15. des. 2023
Oppdatert 15. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord
GÅR AV: Anne Borg er ikke lenger rektor ved NTNU. Foto: Sindre Vardal

Rektor ved NTNU, Anne Borg (65), har vært i hardt vær den siste tiden. Nå fratrer hun fra stillingen med umiddelbar virkning.

– Min integritet og ærlighet har blitt trukket i tvil. Den tvilen kan jeg ikke leve med i rollen som rektor. NTNUs rektor må ha stor autoritet og legitimitet både internt og eksternt. For meg er det NTNUs beste som teller, sa Borg til styret.

I en lukket del av møtet besluttet styret enstemmig å konstituere Tor Grande (60) som ny rektor. Han blir øverste leder inntil ny, fast rektor er på plass.

Borg gikk hardt ut mot egne forskere i et leserinnlegg i DN. Kjernekraftforskerne Jonas Nøland og Martin Hjelmeland ble offentlig «refset». Senere kom det frem at Borg var blitt presset av sjefen i Norsk Industri, Knut Sunde.

– Dolket i ryggen

– Det første jeg tenkte var at hun burde forsvare vår posisjon til å ytre oss, ikke dolke oss i ryggen. Vi gikk inn i en veldig kontroversiell debatt med mektige, pengesterke interesser, og det er da vi virkelig trenger støtte fra rektor. Offentlig korreks som første ledd sjokkerte meg litt, sa den ene forskeren, Jonas Nøland, til Universitetsavisa.

Saken startet da de to forskerne gikk ut mot en rapport om kjernekraft fra Rystad Energy som var bestilt av NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge. Forskerne kalte den et bestillingsverk.

Lobby trakk i tråder

Dette skapte reaksjoner fra Norsk Industri-sjef Knut Sunde. Han begynte å sende meldinger med Anne Borg.

«Nå ser vi frem til at dere går ut og kommenterer dette, ellers må vi etterlyse ledelsen», skrev Sunde i en melding til Borg som Universitetsavisa har fått tak i.

Flere meldinger ble utvekslet mellom de to før NTNU-rektoren sendte følgende:

«Hei Knut, Før jeg sender denne ytringen til DN, vil jeg gjerne at du tar en titt på om du synes det som står om Rystad-rapporten er greit og at det jeg skriver gir et tydelig nok signal. Det er ikke ofte jeg går sterkt ut, og jeg må helt sikkert tåle kritikk ift ytringsfrihet, men det må en jo tåle. Hilsen Anne.»