<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Søppeldronning» nekter straffskyld i svensk miljøskandale

Elleve personer er tiltalt i det som blir beskrevet som den største miljøskandalen i Sverige på 50 år.

Publisert 28. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
AVGJØRELSEN: På en pressekonferanse i Stockholm torsdag ble tiltalebeslutningen i den svenske miljøskandalen offentliggjort. 11 mennesker tilknyttet selskapet NTW Think Pink er tiltalt for miljøkriminalitet.  Foto: NTB

Selskapet Think Pink anklages for å ha gravd ned og dumpet usortert avfall på 21 steder i 15 ulike kommuner. Saken har fått stor oppmerksomhet i svenske medier, og torsdag ble tiltalebeslutningen offentliggjort.

Av de elleve personene som det er tatt ut tiltale mot, anklages fem for grov miljøkriminalitet, opplyser den svenske påtalemyndigheten.

Nekter for anklagene

Toppsjefen i selskapet, som har kalt seg «Queen of Trash» eller søppeldronningen, nekter for anklagene i tiltalen. Det samme gjør hennes tidligere ektemann.

– Det er bra at det endelig har kommet en tiltale, sånn at hun får forsvart seg i retten, sier hennes advokat Jan Tibbling.

Etterforskningen er blant de største av sitt slag i Sverige noensinne og inneholder 45.000 sider med materiale. Påtalemyndigheten har etterforsket saken i nærmere fire år.

Tibbling er kritisk til at det har tatt så lang tid å etterforske saken.

Skultuna i Västmanland fylke er et av mange steder i Sverige som har blitt gjort om til et søppelfjell. Anslagsvis 39.000 tonn usortert avfall ligger her. Foto: NTB

Flere hundretusen tonn

Totalt har selskapet ifølge tiltalen dumpet flere hundretusen tonn med avfall. Etterforskerne tror likevel at det finnes avfall som de ikke har oppdaget.

– Jeg er helt sikker på at det finnes mørketall. Om det går an å koble det til dette selskapet eller ikke, er uklart, sier Linda Schön ved påtalemyndigheten.

Avfallshåndteringsselskapet NTW Think Pink fikk mye positiv oppmerksomhet da det ble etablert.

«Søppeldronningen» fikk i 2018 en gründerpris, men to år senere ble både hun og hennes daværende ektemann pågrepet, mistenkt for grov miljøkriminalitet.

Selskapet er i dag konkurs.

(©NTB)