<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USAs konkurransetilsyn skal granske IT-giganters innflytelse i KI-bransjen

Det amerikanske konkurransetilsynet FTC skal granske innflytelsen selskaper som Microsoft, Amazon og Google har over mindre KI-bedrifter.

Publisert 25. jan.
Oppdatert 25. jan.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
Microsoft har investert enorme ressurser i OpenAI, som ledes av Sam Altman (bildet). Nå vil amerikanske konkurransemyndigheter se nærmere på forholdet mellom de største IT-selskapene og ledende utviklere av kunstig intelligens (KI). Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

FTC har bedt om informasjon om selskapenes investeringer og partnerskap – særlig knyttet til såkalt generativ kunstig intelligens og skylagring.

– Vår undersøkelse skal kaste lys over hvorvidt de dominerende selskapenes investeringer og partnerskap undergraver rettferdig konkurranse, sier konkurransedirektør Lina Khan i en uttalelse.

Tilsynet skal blant annet se på om forbindelsene med KI-selskaper som OpenAI – som har laget ChatGPT – og Anthropic gjør at de dominerende IT-selskapene får privilegert tilgang eller kan øve utilbørlig innflytelse som bryter med sunn konkurranse, sier Khan på et KI-arrangement fredag.

FTC sier de har pålagt fem selskaper å utlevere opplysninger om investeringer og partnerskap. Alle de ledende tilbyderne av skytjenester – Amazon, Google og Microsoft – har investert enorme summer i kunstig intelligens.

Mest profilert er Microsofts nære samarbeide med OpenAI. Både Google og Amazon har inngått avtaler verdt titalls milliarder kroner med Anthropic, som er grunnlagt av tidligere OpenAI-ledere.

EU og Storbritannia har signalisert at også de vil se nærmere på forbindelsene mellom OpenAI og Microsoft. Sistnevnte har aldri oppgitt hvor mye penger de sprøytet inn i KI-selskapet, men toppsjef Satya Nadella sier det er snakk om en betydelige investering av penger og andre ressurser.