<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bjarne Rieber er død

Enearving av Rieber & Søn, Bjarne Rieber, har gått bort 87 år gammel.

Publisert 13. mai
Oppdatert 13. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
HAR GÅTT BORT: Bjarne Rieber, her fotografert for på sitt kontor i Kalfarveien i Bergen. Foto: NTB

Bjarne Rieber døde brått 7. mai, 87 år gammel, melder Bergens Tidene

Rieber kom til Norge fra Danmark som 6-åring, da han ble adoptert av ekteparet Tordis og Fritz C. Rieber.  Han ble dermed arving av Rieber & Søn, en av Bergens eldste og mest betydningsfulle familiebedrifter.

– Jeg følte meg aldri presset til å overta, men jeg vet at mor og far regnet med det. Når du har en bakgrunn som min, kjenner du nok ekstra på å levere. Jeg har villet gi noe tilbake. Og det ønsker jeg fremdeles, fortalte han til Kapital i november i fjor.

Toro

Bjarne Rieber begynte å jobbe i familieselskapet i 1962, da han returnerte til Norge etter studier i Sveits og USA. 

Rieber & Søn ble grunnlagt tilbake i 1839, som handelsbedrift og eddikfabrikk i Bergen. Selskapet ble etter hvert utvidet med flere oppkjøp innenfor industrien, før de i 2000 satset utelukkende på næringsmidler, med blant annet Toro, Denja og Vossafår blant sine merkevarer. 

I 2012 besluttet Bjarne Rieber å selge hele konsernet til Orkla.

– Det er den vanskeligste beslutningen jeg har tatt i mitt liv. Spesielt siden mine barn var uenige. De mente vi skulle drive videre. Jeg mente det var på tide å gå videre, sa Rieber om salget til Kapital.

Han pekte på at selskapet var stort i Norge, men veldig lite i europeisk sammenheng, noe som gjorde at de store kjedene hadde fått makten over produsentene. I ettertid kjente han at avgjørelsen var riktig.

– Helt klart. Vi har aldri angret. Verken jeg eller mine etterfølgere, sa han til magasinet.

Investeringsselskap

I 2015 startet Rieber-familien investeringsselskapet Rieber & Søn, hvor de blant annet har satset stort innen shipping.  Den eldste Bjarne Riebers tre barn, Fritz Rieber, sitter som adm. direktør, men far i huset ga seg heller aldri helt.

Etter salget til Orkla uttalte Bjarne Rieber til Finansavisen at den beste måten å sikre familiens verdier på var å ikke pensjonere seg. Det mente han fortsatt i fjor, og ble sittende som aktivt styremedlem til det siste. 

– Alder er ingen hindring. Mange over 80 gjør ingenting. «God bless them,» sier jeg. Det finnes mye å ta seg til i livet så lenge man er oppegående, sa han.