<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Israel og Hamas i harnisk etter ICC-begjæring om arrestordre

Både Israel og Hamas er svært lite fornøyd med at sjefaktoren i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ber om arrestordre på deres ledere.

Publisert 20. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 487 ord
ICC-aktoren mener det rimelig å tro at Benjamin Netanyahu er skyldig i krigsforbrytelser. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB

Sjefaktor Karim Khan har bedt om å få arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant. Khan ønsker det samme for tre Hamas-ledere.

Ifølge Khan er det rimelig å tro at de står bak krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripen og i Israel. Et panel skal nå ta en avgjørelse i saken, ifølge CNN.

De tre Hamas-lederne er Mohamed Deif, leder for Hamas' væpnede gren, Ismail Haniyeh, som er den politiske lederen for bevegelsen, og Yahya Sinwar, Hamas' øverste leder på Gazastripen.

Både Israel og Hamas motsetter seg forsøket på arrestordre. Begge mener det er svært urimelig at de blir plassert i samme bås som motparten.

Sult og angrep

I en uttalelse sier Khan at Israel har brukt sult som metode i krigen. Han mener også at Israel har gjennomført målrettede angrep og kollektiv avstraffelse mot sivilbefolkningen, og at de katastrofale følgene av dette er viden kjent.

– De inkluderer underernæring, dehydrering, dyp lidelse og et økende antall dødsfall blant den palestinske befolkningen, deriblant spedbarn, andre barn og kvinner.

Bevisene påtalemyndigheten har samlet inn, «viser at Israel har fratatt den sivile befolkningen i Gaza livsnødvendige ting, med viten og vilje».

– Skammelig

Landets utenriksminister mener det er en skam av historiske dimensjoner at Netanyahu og Gallant nevnes i samme åndedrag som «de avskyelige» Hamas-lederne.

Landet skal sette ned en komité for å kjempe mot begjæringen, og utenriksminister Israel Katz skal ta kontakt med andre utenriksministre i håp om at de ikke vil håndheve en mulig arrestordre.

Siden Hamas-angrepet 7. oktober har minst 35.562 palestinere blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge helsemyndigheten i det palestinske territoriet.

Opplysningene om drepte er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men anses for å være troverdige av FN og hjelpeorganisasjoner.

– Umenneskelige forhold

Når det gjelder Hamas-angrepet, skriver Khan at han selv har sett ødeleggelsene fra angrepene og den dype virkningen de har hatt, spesielt på de pårørende.

Han forteller om samtaler med israelske familier og beretninger om hvor vondt de har hatt det. Han beskriver angrepet som «kalkulert grusomhet»

– Mitt kontor mener det er rimelig grunn til å tro at Sinwar, Deif og Haniyeh er kriminelt ansvarlige for drapet på hundrevis av israelske sivile i angrep utført av Hamas, spesielt dens militære fløy, al-Qassam-brigadene, og andre væpnede grupper, sier Khan.

– Det er også rimelig grunn til å tro at gisler tatt fra Israel har blitt holdt under umenneskelige forhold, og at noen har blitt utsatt for seksuell vold, inkludert voldtekt, mens de er blitt holdt i fangenskap.

Offer og bøddel

Også Hamas motsetter seg at aktor Khan skjærer dem og Israel over med én kam.

– Hans beslutning setter likhetstegn mellom offer og bøddel og oppmuntrer okkupanten til å fortsette utryddelseskrigen, sier den militante gruppa i en uttalelse sendt på TV-stasjonen al-Aqsa.

Den internasjonale straffedomstolen har de siste tre årene etterforsket Israels handlinger i de okkuperte palestinske områdene, og senere også Hamas' operasjoner.

Netanyahu har ifølge BBC nylig kalt det en «skandale av historiske dimensjoner» at høytstående israelske ledere risikerte å havne på en arrestordre fra ICC.

(NTB)