<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Pliiiiiis ikke syt og klag i avisene som babyer med våte bleier

– Vi går mot en gullalder. Formuen til de som har bolig kommer til å eksplodere, sier Jan Ludvig Andreassen, som tror kronen kan stige til 8 mot euro.

Publisert 24. juni
Oppdatert 8. aug.
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1214 ord
SVINGER PISKEN: – Jeg unner alle milliardærer pengene sine, men pliiiiiis ikke syt og klag i avisene som babyer med våte bleier. Når det er sagt må regjeringen slutte å gjøre seg til latter med sin nærings- og samferdselspolitikk, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Iván Kverme

1. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Husholdningene har vært gjennom en hestekur som historikere vil kunne diskutere nødvendigheten av all den tid vår nasjonalinntekt og våre finansielle formuer har skutt i været. Nå ligger vi an til en mangeårig vekstperiode drevet av konsum og offentlige investeringer. Oljepengebruken vil øke med 20–50 milliarder kroner i året hvert eneste år på 2020-tallet. Vi går mot en gullalder for konsumentene.

MINI-CV

Navn:

Jan Ludvig Andreassen

Alder: 59
Rolle:

Sjeføkonom i Eika Gruppen

2. Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– Renter er blitt et dårlig våpen i kampen mot inflasjonen. For det første så stiger lager- og byggekostnader når rentene går opp, med økt inflasjon som resultat. Alle leasede maskiner blir også dyrere i bruk. For det andre har norske husholdninger hatt en langt raskere vekst i sine innskudd enn sine utlån. Mange av mine naboer får høyere inntekt jo mer renten økes. For det tredje bidrar renteoppgang i dag til kutt i nødvendig boligbygging og hopp i husleier to år senere. Det beste ville vært å knytte seg på euro. Men når vi nå har kronen tipper jeg at den vil styrke seg 10–15 prosent det neste året, noe som vil tvinge frem fire, fem små rentekutt fra Norges Bank. Hvis Norge Bank ikke kutter renten, slik andre sentralbanker vil gjøre, er det fare for at kronen havner på 8-blank mot euro.

3. Oljefondsjef Nicolai Tangen er blitt uvenn med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene eller bør han ikke bry seg?

– Oljefondet er blitt en politisk fotball, med enorme tap for det norske samfunn som resultat. Jeg ville ha gått tilbake til null, droppet alle dagens etiske råd, og bedt dem starte på nytt neste år. Nicolai Tangen må nedtone sin undervisnings- og PR-virksomhet, og heller fokusere på jobben med å skape meravkastning, noe han ikke har klart i det siste. Klarer NBIM en kvarting i alfa, utgjør det 40 milliarder kroner til fellesskapet.

4. Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Det er sterkt overdrevet hvor skadelig regjeringen er for investors sentiment. Oslo Børs er i all-time high rett som det er, og i Bjørvika går de fineste objektene for over 200.000 kroner pr. kvadratmeter. Jeg unner alle milliardærer pengene sine, men pliiiiiis ikke syt og klag i avisene som babyer med våte bleier. Når det er sagt må regjeringen slutte å gjøre seg til latter med sin nærings- og samferdselspolitikk. Jeg tror det er bred enighet i fagmiljøer om at såkalt rent-seeking har fått en oppblomstring i senere år. Regjeringen må få laserfokus på jobben med å løfte levestandarden til arbeidsfolk. Nothing else matters!

5. Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister – eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– Erna er stjerna, men når det er sagt er det viktig at hun ikke blir sittende like lenge som dronning Elizabeth. Hun må passe på å slippe frem talenter før de går lei og slutter i politikken. Sylvi er like fantastisk som Erna, Vedum og Støre. Alle fire er utmerkede kandidater til å kle statsministervervet, men de tre andre har nok noe å lære av Sylvi når det gjelder kommunikasjon.

6. Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Norge har ingen boligpolitikk med det resultat at alle som jobber i sektoren får en stemoderlig behandling. I år blir det dessverre katastrofe for mange arbeidsfolk. Konkurser, oppsigelser, samlivsbrudd og traumatiserte barn. Helt unødvendig er dette da familier står i kø for å skaffe seg et krypinn. Formuen til de som har bolig kommer til å eksplodere som følge av denne unødvendige boligmangel. Bare sjekk Norges Banks siste anslag. Ida spår meget sterk boligprisvekst de neste årene.

7. Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for en dag, og hvordan?

– Den type skattereform som Norge har har et skrikende behov for er et dramatisk hopp i minstefradraget på selvangivelsen slik at det blir mer lønnsomt for marginale grupper å stå i jobb. En reform som delvis kan finansieres med noe økte eiendomsskatter.

8. Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Christian Vestres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Jeg er uenig med Vestre i sak, men han er sjefen. Ingen styreformenn kan trosse sine eieres ønsker når det gjelder topplederes avlønning. Reiten, og alle andre som ikke ønsker å følge eiernes ordre, bør ta sin hatt og gå. Reitens oppførsel er nok et eksempel på at det er mye som må ryddes opp i vår forvaltning av statens næringsinteresser.

9. Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Det er hennes penger, og vi skal alle være glad for at barn av milliardærer blir boende i Norge. Og spesielt pappa bør være glad for at jenta vil bo i samme nabolag som hun vokste opp i. Vakker brud var hun også!

10. Hvis du hadde fått aksjer for 1 million kroner i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Av sentimentale grunner ville jeg ha valgt Norsk Hydro. Det var den første aksjen jeg kjøpte. Tror jeg var 14 år gammel. Jeg kan fortsatt huske den deilige følelsen av å holde det fine aksjebrevet i hånden.

11. Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Vi må først og fremst lette på trykket ved å flytte regjering og nasjonalforsamling ut av byen. Oslo kveles av sin vekst. NTP er ingen plan, men en sekk av mer eller mindre hjelpeløse, isolerte samferdselstiltak med et netto tap for samfunnet beregnet til 144 milliarder kroner. Her vil jeg tippe at de fleste andre land i Europa gjør jobben bedre.

12. Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Jeg har sagt det slik at vi bør ha et fullfinansiert og feiende flott kongehus så lenge de kongelige holder ut det som i praksis er et realityshow. Durek vil skape fornyet interesse for de kongelige. Kronprins Haakon blir en like fin, klok og dyktig konge som sin far og bestefar, men Harald bør gi seg nå.

13. Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Jeg har noen vage minner om en flaske Dom Perignon til over 1.000 kroner. Det var perler for svin. James Bond hadde helt rett, det beste er en Bollinger i en isbøtte!