<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttefest for Putin-venner

Russiske oligarker håver inn milliarder i utbytter mens Ukraina-krigen raser. Flere av dem har tette bånd til president Vladimir Putin.

Publisert 9. juli
Oppdatert 10. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 601 ord
VENNER HÅVER INN: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

12 russiske oligarker har fått utbetalt over 1.000 milliarder rubler (11,3 milliarder dollar) i utbytter i løpet av 2023 og første kvartal 2024, viser en oversikt Bloomberg har satt opp.

Oversikten inneholder mange med tette bånd til president Vladimir Putin, og noen som er blitt underlagt vestlige sanksjoner som følge av Ukraina-krigen.

Oljemagnat tok inn mest

Øverst troner Vagit Alekperov, storaksjonær og tidligere toppsjef i Lukoil, med 186 milliarder utbytterubler (2,1 milliarder dollar) i fjor. Han er sanksjonert av Storbritannia og Australia, men så langt ikke av USA og EU. Mannen som innehar 64. plass på Bloombergs milliardærindeks skal være god for 28 milliarder dollar, og skal samlet ha mottatt over 5 milliarder dollar i utbytter fra selskapet.

Videre følger Aleksej Mordasjov med 148 milliarder og Vladimir Lisin med 121 milliarder rubler i utbytter. Førstnevnte er største aksjonær i Severstal, Russlands fjerde største stålprodusent, og er sanksjonert av USA, Storbritannia og EU. Lisin er styreleder og storaksjonær i Russlands største stålprodusent Novolipetsk Steel (NLMK).

Putin-venner håver inn

Vi merker oss også Putins allierte Gennadij Timtsjenko og Tatjana Litvinenko, som ifølge nyhetsbyrået fikk en eierandel i PhosAgro før mannen Vladimir ble sanksjonert av USA i 2023. Vladimir Litvinenko er rektor ved St. Petersburg Mining University der Putin tok en doktorgrad i 1997, og var presidentens valgkampsjef  under tre valg i byen. 

Russiske utbyttekonger


Oligark Selskap Utbytte (USD)
1) Vagit Alekperov Lukoil 2,1 mrd.
2) Aleksej Mordasjov Severstal 1,7 mrd.
3) Vladimir Lisin NLMK 1,4 mrd.
4) Leonid Mikhelson Novatek/Sibur 1,2 mrd.
5) Alisher Usmanov Metalloinvest/Megafon 1,0 mrd.

Kilde: Bloomberg

Datterens eierandel i en av Europas største gjødselprodusenter har gitt 23 milliarder rubler i utbytter i fjor og første kvartal i år.

UTBYTTEKONGE: Vagit Alekperov. Foto: NTB

Timtsjenko er mannen bak investeringsselskapet Volga Group, og fikk i fjor utbetalt 79 milliarder rubler i utbytter. Volga Groups største investering er gassprodusenten Novatek, der konsernsjef og storeier Leonid Mikhelson har fått 107 milliarder rubler i utbytter. Mikhelson eier rundt 25 prosent av Novatek, som står bak omkring 10 prosent av Russlands gassproduksjon.

På Bloombergs utbytteoversikt finner vi også Vladimir Potanin, som ifølge nyhetsbyråets milliardærindeks er Russlands rikeste og verdens 53. rikeste med en formue anslått til 32 milliarder dollar. Den største eieren i verdens største nikkelprodusent Norilsk Nickel, med omkring en tredjedel av aksjene, står oppført med 52 milliarder rubler i utbytte.

Kina, India kjøper olje

Sanksjonsbølgen fra Vesten i kjølvannet av Ukraina-invasjonen i februar 2022 utløste frykt for økonomisk kollaps, og mange russiske selskaper pauset sine utbytteutbetalinger. Etter et fall i 2022, steg russisk BNP kraftig fra start året etter. Dette henger blant annet sammen med at Putins regime brukte store summer for å utvide forsvarsindustrien, mens råvareeksportører restrukturerte og fant alternative markeder.

Eksempelvis er India og Kina nå store kjøpere av rabattert, russisk olje.

Samtidig påpeker nyhetsbyrået at mange statskontrollerte selskaper, som Gazprom og Russlands største bank Sberbank, aldri stanset har utbyttene siden de har gått med rekordoverskudd under krigen. Sberbanks generalforsamling godkjente i juni et rekordutbytte på 752 milliarder rubler for 2023.

Høye renter i banken

Direktør Chris Weafer i Macro-Advisory spår likevel sterk motvind for russisk økonomi i andre halvår i år og neste år, og åpner overfor Bloomberg opp for at Kreml kan øke skattene. 

– For mange bedriftseiere er det et spørsmål om det er bedre å ta ut pengene nå enn å risikere å miste dem i skatt neste år. Selskaper sliter mer med betalingene, noe som kan medføre mangel på industrikomponenter og forbruksvarer, sier han.

Et annet spørsmål for oligarkene er hvor utbyttene skal investeres når sanksjoner begrenser mulighetene.

– Det er rett og slett altfor mye usikkerhet for å gjøre store investeringer, spesielt når de kan få høye renter fra russiske banker på rubelinnskudd. For de fleste er det fornuftig å vente, sier Weafer.