<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges viktigste forbilder

Publisert 14. aug.
Oppdatert 16. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 558 ord
Vibeke Holth, redaktør i Kapital.  Foto: Are Haram

Mens nettavisene, tabloidpressen og sosiale medier overeksponerer oss for kvinnelige influencere, realitykjendiser, popstjerner, it-girls, modeller og skuespillere, er det en sjeldenhet at landets mektigste kvinner blir trukket frem i positive ordelag.

Vi har riktignok noen kvinnelige politikere som kan slumpe til å bli positivt omtalt i et og annet portrettintervju, men ellers er det få lovord å høste for alle de med makt til å endre Norge til det bedre. Snarere tegner mediene ofte stereotype bilder av ledere som egoister, narsissister og det som verre er.

Derfor er det en ære og glede for oss i Kapital-redaksjonen å tilegne dagens utgaven til Norges mektigste kvinner, som samtidig er det nærmeste vi i arbeidslivet vil kalle en kåring av “Norges dyktigste kvinner” eller “Norges viktigste forbilder”.

Intet vondt ord om Sophie Elise, Nora Haukland, Isabel Raad og Isabelle Eriksen – de har full kontroll i sosiale medier og mediemakt så det holder – men når det kommer til reell makt, innflytelse og viktige kunnskaper for samfunnet, befinner de seg i flere ligaer under kvinnene vi presenterer i dagens Kapital.

Kvinnene vi nå presenterer har gjennom solid utdannelse og/eller unik kompetanse, samt hardt arbeid, nådd til topps som øverste leder i et selskap, en organisasjon, sektor eller bransje.

Dette er kvinner som står opp tidlig hver dag, som gjerne har krevende personalansvar og som daglig møter skyhøye krav til resultater. Kvinner som stadig skvises i den utskjelte “tidsklemma” eller løper rundt i det enda mer nedsettende omtalte “hamsterhjulet”.

Dette i motsetning til alle de som i dagens samfunn glorifiseres fordi de slutter i jobben og lever det frie livet på landet, som tar et års fri for å reise eller seile jorden rundt med familien, som velger å bli “tradwifes” for å stelle mann, barn og hus mens ektefellen sørger for inntektene, eller som swaper en travel karriere i det private næringslivet med en mer fleksibel og mindre arbeidsintensiv stilling i det offentlige.

Dem om det. Enhver bør stå fritt til å leve slik de ønsker.

Samtidig er den jobben som kvinnene på Kapitals liste utfører daglig, helt avgjørende for verdiskapningen og konkurranseevnen i AS Norge. Uten deres innsats ville antagelig hjulene i landets maskineri ha sluttet å gå rundt.

For Norges mektigste kvinner sørger for å skape og opprettholde arbeidsplasser, de bidrar til at selskapene de leder betaler skatter og avgifter til fellesskapets kasser, de bidrar til innovasjon og på ulikt vis til at Norge kan bli et enda bedre land å leve i.

Denne innsatsen for landet er det all grunn til å applaudere.

Spesielt fordi mange av Norges mektigste kvinner fortsetter å tråkke opp løypa for dem etter seg. Likestillingen har ikke kommet lenger enn at vi i 2024 fremdeles snakker om Ida Wolden Bache som Norges første kvinnelige sentralbanksjef, Toril Marie Øie som Norges første kvinnelige høyesterettsjustitiarius, Hanne Harlem som Norges første kvinnelige sivilombud, Ingrid Dahl Hovland som Norges første kvinnelige vegdirektør, Lise Klaveness som Norges første kvinnelige fotballpresident, Nina Schanke Funnemark som Norges første kvinnelige skattedirektør og Vibeke Fürst Haugen som Norges første kvinnelige kringkastingssjef.

Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner viser hvor skoen trykker når det gjelder likestillingen i arbeidslivet, men vel så viktig er det at den presenterer et vell av gode rollemodeller som viser at det er mulig for norske kvinner, uansett bakgrunn, å gå helt til topps i samfunnet – hvis man bare vil og jobber hardt nok.