<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I neste uke kan det bli flystreik

Kabinansatte i SAS møter arbeidsgiveren hos Riksmekleren onsdag og torsdag i neste uke. Hvis partene ikke kommer i mål med en avtale, blir det flystreik.

Publisert 16. aug. 14:01
Oppdatert 16. aug. 15:30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
KONFLIKT IGJEN: Fra fredag 23. august kan det bli streik blant kabinansatte i SAS. Dermed kan en rekke SAS-fly bli stående på bakken. Foto: NTB

Fra morgenen fredag 23. august kan flere SAS-fly bli satt på bakken. En eventuell streik vil særlig merkes fra lørdagen.

– I første omgang tar vi bare ut noen få. Vi jobber med uttaket nå. Så trapper vi opp på dag to, sier leder Martinus Røkkum i SAS Norge kabinforening til NTB.

Til sammen 240 medlemmer står klare til å streike dersom partene ikke kommer i mål hos Riksmekleren.

– Det vil merkes på hele rutenettet vårt, ganske umiddelbart, sier Røkkum.

Tøffe forhandlinger

Målet er å unngå streik.

– Når man går inn i en mekling har man som mål om å lykkes og komme til et resultat. Det er derfor vi skal ha mekling. Vi må ha hjelp utenfra til å finne en løsning.

Han tror imidlertid at meklingen vil bli ekstra vanskelig i år.

– Jeg velger alltid å være optimist, men i år er nok avstanden veldig stor. Forventningene blant de ansatte er veldig høy, så det blir nok tøffe forhandlinger i år også, sier han.

Vil ha mer penger

– Det er ingen hemmelighet at det er lønn det vil stå om, sier Røkkum.

Ifølge Røkkum har kabinansatte i SAS dårligst lønn blant kabinansatte i Norge.

– Vi ligger 15–30 prosent under Norwegian i lønn. Det utgjør i kroner mellom 6.000 og 15.000 i måneden i lønn når vi ser på grunnlønn og tillegg, sier han.

– SAS har vært gjennom en evig innsparing siden 2012. Det et først nå vi er tilbake på lønna vi hadde i 2012. Vi har egentlig ikke hatt lønnsøkning på 12 år.

I tillegg ønsker de ansatte å få ned arbeidsbelastningen. Røkkum beskriver lange dager på jobb, få pauser og uforutsigbar arbeidstid.

Det planlegges for 47,5 arbeidstimer i uken. Ved forsinkelser kan man jobbe opp mot 60 timer. En vanlig arbeidsdag kan være opptil 14 timer.

– Først og fremst må vi tette lønnsgapet. Vi ligger så langt bak i lønn at det er kritisk for mange. Det er vanskelig å betjene lån eller klare seg økonomisk, hevder han.