I starten av oktober ga Jens Stoltenberg seg etter 10 år som sjef i Nato. Nå har han fått et nytt verv.
I tillegg til å lede sikkerhetskonferansen i München, blir han nå også leder av verdens mektigste elitenettverk, Bilderberg, melder DN.
Nettverkets eneste formål er å arrangere et årlig lukket tredagersmøte. Der møtes noen av verdens mektigste innen næringsliv, politikk, media og akademia for å bygge nettverk og diskutere aktuelle temaer.
– Kombinert med Sikkerhetskonferansen i München er dette en bra plattform for å samarbeide med ledere fra politikk, næringsliv og akademia. Det er også en viktig møteplass for å styrke båndene mellom Europa og USA. Jeg ser frem til å bidra til Bilderbergs arbeid, sier Stoltenberg til avisen. Han har i flere år selv deltatt, og også sittet i styringskomiteen som består av 34 personer.
Nå blir Stoltenberg co-chair sammen med Marie-Josée Kravis, president i American Friends of Bilderberg Inc. Hun har siden 2012 styrt gruppen sammen med den nederlandske økonomen Victor Halberstadt, som gikk bort tidligere i år.
Myteomspunnet
Bilderberg ble opprettet av den polske eksilpolitikeren Joseph Retinger i 1954, med formål om å knytte tettere bånd mellom USA og Europa.
Siden har møtet blitt avholdt årlig, men er lite omtalt i media. Det har skapt grobunn for en rekke konspirasjonsteorier. Hvert år får noen fra pressen delta, men uten mulighet til å rapportere derfra.
«Takket være møtets private karakter, deltar deltakerne som privatpersoner i stedet for i en offisiell egenskap, og er derfor ikke bundet av konvensjonene for deres stilling eller forhåndsavtalte posisjoner. Som sådan kan de ta seg tid til å lytte, reflektere og samle innsikt. Det er ingen detaljert agenda, ingen resolusjoner er foreslått, ingen stemmer blir tatt, og ingen politiske uttalelser blir gitt», skrev Bilderberg ifølge Business Insider i en pressemelding før årets møte, som fant sted i Madrid i mai.
Der var temaene blant annet kunstig intelligens, Ukraina, Midtøsten og fremtidens krigføring. Fra Norge deltok ifølge DN Aker-sjef Øyvind Eriksen og DNB-sjef Kjersti Braathen, samt mangeårig deltager og sjef for World Economic Forum, Børge Brende.