<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kristiansands rike kunstonkel får byens kulturpris

Oljefondssjef Nicolai Tangen hedres med kulturprisen i hjembyen Kristiansand. I 2015 donerte han sin kunstsamling til byen, og planene om Kunstsilo ble lansert.

Publisert 5. des. 2024
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 1 ord
Article lead
+ mer
lead
UTDELING: Nicolai Tangen under utdelingen av prisen i Kunstsiloen i Kristiansand torsdag. Foto: NTB
UTDELING: Nicolai Tangen under utdelingen av prisen i Kunstsiloen i Kristiansand torsdag. Foto: NTB

Tangen stilte krav om at kommunen måtte finne et egnet utstillingssted til samlingen, som omfatter flere tusen verk.

Forslaget om å bruke den gamle kornsiloen på Silokaia vakte heftig debatt lokalt. Den handlet blant annet om hvorvidt det offentlige skulle bruke store pengesummer på et slikt prosjekt.

– Har vært avgjørende

Men i vår ble siloen omsider åpnet, og Tangen hedres nå for sitt bidrag.

– Tangens sjenerøse bidrag og enorme engasjement har vært avgjørende for å realisere Kunstsilo, både bygget og innholdet. Med Kunstsilo har Kristiansand for alvor markert seg som en viktig internasjonal kunst- og kulturdestinasjon. Tangens uvurderlige bidrag til byens kunst- og kulturliv vil inspirere og glede fremtidige generasjoner. Ikke bare i Kristiansand, men også nasjonalt og internasjonalt, skriver juryen i sin begrunnelse.

Tangen ble født i sørlandsbyen i 1966 og vokste opp der. Han har engasjert seg sterkt for kunst og kultur, både lokalt og internasjonalt.

Evig disposisjonsrett til Tangen-samlingen

Over tid har han gitt midler til kunst, kultur, forskning og utvikling både i Kristiansand, nasjonalt og internasjonalt.

Da han donerte kunstsamlingen sin til hjembyen, ble Ako Kunststiftelse etablert for å gjøre nordisk modernistisk kunst tilgjengelig for allmennheten.

Kunstsilo har fått evigvarende disposisjonsrett til samlingen hans. Den omtales av fagmiljøet som den største og viktigste samlingen av nordisk modernistisk kunst fra perioden 1910–1990.