<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rødt åpner for regjeringsdeltagelse

For første gang åpner Rødt for å delta i regjering, selv om partiet fortsatt sier at de foretrekker å stå utenfor. Men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er avvisende.

Publisert 6. des.
Oppdatert 6. des.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 645 ord
Article lead
lead
RØDT LYS: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er ikke lenger fremmed for å regjere sammen med Støre & Co. Foto: NTB
RØDT LYS: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er ikke lenger fremmed for å regjere sammen med Støre & Co. Foto: NTB

– Rødt avviser ikke regjeringsdeltakelse i hvilken som helst situasjon, og på hvilket som helst tidspunkt, sier partileder Marie Sneve Martinussen.

Rødt-lederens klargjøring er en forandring fra tidligere standpunkter fra partiet.

Etter forrige valg ønsket partiet å inngå en samarbeidsavtale, men ville ikke gå inn i regjering med de andre partiene på rødgrønn side. Valgresultatet førte imidlertid til at regjeringspartiene Ap og Sp kunne nøye seg med SVs representanter for å få flertall i Stortinget.

Samarbeidsavtale er fortsatt partiets foretrukne vei til innflytelse.

Ifølge Rødt-lederen handler det om at andre partier som har gått i regjering, har «endret seg selv mer enn de har endret Norge».

– Vår ærlige vurdering er at en avtale mellom et flertall til venstre for midten er mer aktuelt i kommende stortingsperiode. En forpliktende samarbeidsavtale vil kunne gi mer forutsigbarhet, kraft og retning enn det vi har sett siden sist valg, sier Martinussen.

Rødt nødvendige

Men nå har altså Rødt tatt et skritt i retning av å åpne for en mulig regjeringsdeltagelse. Samtidig er det fortsatt svært stor avstand mellom Rødt og flere av de andre partiene på rødgrønn side.

Blant annet er partiet alene på Stortinget om å være mot norsk Nato-deltakelse.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ikke lenger flertall i Stortinget med støtte kun fra SV, om man skal legge høstens meningsmålinger til grunn. Om det først blir venstresideflertall, noe flertallet av målingene ikke tyder på, blir Rødt en nødvendig brikke.

Med det som bakteppe tar Rødt opp spørsmålet om hvordan samarbeidet kan se ut på den rødgrønne siden neste år. Rødt har de siste to månedene hatt en gjennomsnittlig oppslutning på 5,9 prosent.

Vil gjerne diskutere

– Vi har ikke tenkt å la andre partier vinne på walkover. Og vi har en plan om å bruke den makta vi får fra velgerne, sier Martinussen.

Hun understreker at Rødt først og fremst er opptatt av de politiske resultatene. De er også beredt på å inngå en forpliktende samarbeidsavtale, om det gir mer mening inn mot valget.

– En forpliktende samarbeidsavtale vil kunne gi mer forutsigbarhet, kraft og retning enn det vi har sett siden sist valg.

Rødt-lederen understreker at de er åpne for å forankre et slikt samarbeid med de andre rødgrønne partiene også før valget.

– Det vi har kommet med i dag er vår holdning til samarbeid. Men når partiprogrammene er lagd, er det jo grunnlag for å snakke om politikken i det. Jeg tror vi skal avvente hvert partis interne prosess, men vi setter oss gjerne ned og snakker om hva vi kan være enige om før valget også, sier Martinussen til NTB.

Ville ha avtale som i Oslo

Etter valget i 2021 gjennomførte Ap-leder og påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre samtaler med alle partiene på rødgrønn side.

Daværende Rødt-leder Bjørnar Moxnes gjorde det klart at partiet ønsket å stå utenfor regjering, men ville ha en samarbeidsavtale – ikke ulikt avtalen som da eksisterte i Oslo.

Men uten behov for Rødts stemmer i Stortinget, har Ap og Sp istedenfor gått til de borgerlige partiene for å skaffe flertall i en rekke saker. Det ønsker altså Martinussen og andre i Rødt å unngå at gjentar seg.

Sp vil fortsette som nå

– Senterpartiet går til valg neste år på dagens regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han legger til at partiet hans samarbeider godt med SV og Rødt i Stortinget.

– Det har jeg god tro på at vi skal fortsette med også i neste periode.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser muligheten for å ta med Rødt i regjering etter valget i 2025, men skryter av samarbeidet med partiet.

– Den politiske avstanden mellom Arbeiderpartiet og Rødt er for stor til at et regjeringssamarbeid er mulig, men vi har gode erfaringer med å samarbeide med dem om enkeltsaker på Stortinget, sier statsministeren .

Han legger til at målet er rødgrønt flertall ved neste valg, og at Ap skal lede regjeringen.

– En slik regjering vil sikre ansvarlighet og forutsigbarhet på viktige områder som skatte-, nærings-, innvandrings- og utenrikspolitikken, hevder han.