<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tiden er overmoden for endring i Wilh. Wilhelmsen Holding

Vi er ikke imponert over styrets kalde avvisning av forslagene som er fremmet, skriver en gruppe aksjonærer.

Publisert 11. apr. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 655 ord
HVEM KONTROLLERER HVEM? Ved hjelp av en enkelt A-aksje kontrollerer konsernsjef Thomas Wilhelmsen selskapets generalforsamling, som velger valgkomité og styre, påpeker artikkelforfatterne. Foto: Iván Kverme

Finansavisen har nylig omtalt et initiativ fra toneangivende aksjonærer til forbedringer i styringsmodellen i børsnoterte Wilh. Wilhelmsen Holding. Vi som representerer majoriteten av kapitalen i Wilhelmsen-familiens private selskaper er takknemlige for at også andre stemmer nå tar til orde for endringer i en utdatert styringsmodell. Vi er ikke imponert over styrets kalde avvisning av forslagene som er fremmet.

Styret begrunner sin posisjon med at «det ikke er flertall blant aksjonærene» for endring. Vi tror ikke det er tilfellet dersom det ble lagt til rette for en grundig utredning og debatt om hva som faktisk ville tjene aksjonærfellesskapet best i dag og for fremtiden.

Det å tviholde på en slik patriarkalsk og antikvarisk konstruksjon beviser at man ikke følger med i tiden

Vi antar at konsernsjefens A-aksjer har veid tungt når styret har konkludert som det har gjort. Men styret må være klar over at den som har familiens stemmerett ikke representerer hele familiens vilje og heller ikke en majoritet av familiens kapital.

I Wilhelmsen-familien overdras A-aksjen og dermed stemmeretten fra far til eldste sønn. Det å tviholde på en slik patriarkalsk og antikvarisk konstruksjon beviser at man ikke følger med i tiden. Det samme gjelder henvisningen til at eierstrukturen har eksistert siden 1989. Verden har faktisk gått videre. Vedtekter og gamle testamenter er ikke nødvendigvis riktige styringsverktøy i dag.

Se bare hvordan virksomheten i det som nå er Wilh. Wilhelmsen Holding har forandret seg. Selskapet er ikke lenger et rederi. Det er et finansielt holdingselskap hvis investeringer i all hovedsak er rene finansielle plasseringer i børsnoterte maritime selskaper.

Wilh. Wilhelmsen Holding forvalter store aksjonærverdier og samfunnsverdier. Vi leser i avisen at stadig flere nå stiller spørsmål ved om disse verdiene blir forvaltet klokt.

De toneangivende aksjonærene Nordea og Morten Astrup, som står bak det seneste initiativet til forbedring, argumenterer godt. De påpeker at dagens eierskap og bruk av to aksjeklasser er lite heldig for aksjens likviditet og at det vil hemme selskapets evne til å hente kapital til fremtidsrettede investeringer.

Selskapet har dessuten en konsernsjef som har egeninteresse i å skjule verdier. Lav aksjekurs betyr lav formue og mindre formuesskatt

Det blir også påpekt at Wilh. Wilhelmsen Holding-aksjen handles med stor rabatt. Vi mener skepsis til dagens selskapsstruktur og styringsmodell er mye av årsaken. I Wilh. Wilhelmsen Holding er det en komplisert struktur med lag på lag med hel- og deleide selskaper der resultater og verdier kan gjemmes bort. Det er en situasjon og et problem som vi for øvrig kjenner godt, også i familiens private selskaper.

Selskapet har dessuten en konsernsjef som har egeninteresse i å skjule verdier. Lav aksjekurs betyr lav formue og mindre formuesskatt. Han kan i stedet hente det han trenger til eget forbruk gjennom god lønn og rause bonuser, fastsatt av et styre som han i realiteten selv setter inn.

For styringsmodellen er ikke heller særlig tillitvekkende. Ved hjelp av en enkelt A-aksje kontrollerer konsernsjefen selskapets generalforsamling, som velger valgkomité og styre. Det samme styret ansetter og bestemmer konsernsjefens lønn og bonus. Her går alt i ring, og man kan spørre seg: hvem kontrollerer hvem? Er dette i tråd med gode corporate governance-prinsipper?

Wilh. Wilhelmsen Holding er et selskap med stolte tradisjoner. Tidligere generasjoner var gode til å tenke nytt og fornye virksomheten. De var i tråd med tiden. For at et selskap skal være nyskapende over tid, må man skape en organisasjonskultur som oppfordrer til nettopp dette. Det krever evne og vilje og må begynne på toppen. Vi håper styret vil være seg sitt ansvar bevisst, vise vilje og mot, og ta initiativ som kan resultere i en styringsmodell som er selskapet verdig.

I Wilhelmsen-familiens private selskaper har vi i årevis jobbet for modernisering, foreløpig med liten suksess. Vi stiller oss fullt og helt bak de aksjonærene som nå hever sine stemmer i det børsnoterte holdingselskapet. De skal vite at de har majoriteten av familiens kapital på sin side.

Hannah E. Wilhelmsen

Pontine Paus

Olympia Paus

Cathrine L. Wilhelmsen

Hedvig Juell

Maren Juell

Helen Juell

Wilhelm Damm

Andreas Damm

Aksjonærer i Wilh. Wilhelmsen Holding