<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er kineserne størst i verden

Kina har nå – med knapp margin – seilt forbi grekerne og inntatt posisjonen som verdens største skipseiende land.

Publisert 14. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
KINESISK: Her et containerskip tilhørende det kinesiske rederiet Cosco på vei inn i havnen i engelske Felixstowe, med en taubåt i forgrunnen. Foto: Bloomberg

For et halvannet år siden ble det kjent at asiatiske rederier for første gang kontrollerte en større del av verdensflåten enn sine europeiske konkurrenter.

Nå viser nye tall at Kina er blitt verdens største skipseiende nasjon målt i bruttotonnasje – for første gang i moderne tid. Hellas, som vippet Japan ned fra tronen tilbake i 2013, er dermed skjøvet ned på en annenplass.

Det melder bransjenettstedet Splash 24/7 og viser til data fra Clarksons Research.

Aktive med flåten

Der fremgår det at Kinas handelsflåte nå utgjør 249,2 millioner bruttotonn, og en verdi på 180 milliarder dollar – etter mer enn en dobling av kapasiteten det seneste tiåret.

Den greske flåten utgjør på sin side 249,0 millioner bruttotonn, og en verdi på 163 millioner dollar. Målt i dødvekttonn derimot, er den greske flåten stadig størst.

Japans handelsflåte er den tredje største med sine 181 millioner bruttotonn, etterfulgt av Sør-Korea og USA med 66 millioner bruttotonn hver.

Clarksons forklarer at Kina har vært mer aktive i nybyggmarkedet, med en nesten dobbelt så stor ordrebok som Hellas nå, men også mer aktive innen kjøp og salg av skip.