<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kokain for 7 mrd. funnet på Maersk-skip

Åtte tonn kokain ble nylig oppdaget om bord et Maersk-skip i Rotterdam. Det kan ha sammenheng med beslagene gjort hos Bama-gruppen.

Publisert 18. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 213 ord
Et containerskip fra Maersk manøvrerer seg i Rotterdam-havnen, hvor kokainfunnet ble gjort. Foto: Bloomberg

I midten av juli gjorde tollvesenet i Nederland et enormt beslag av kokain på et containerskip tilhørende det danske rederiet Maersk. Åtte tonn kokain verdt 600 millioner euro ble beslaglagt, det klart største i Nederlands historie.

«Vi kan bekrefte at ulovlige smuglervarer beslaglagt i havna i Rotterdam 13. juli ble transportert i en Maersk-container», sier Maersk i en uttalelse til finans.dk, som omtalte saken først. 

Smuglervarene ble transportert til Nederland fra Ecuador, gjemt i en container fylt med bananer. Finans.dk har ved flere anledninger tidligere omtalt hvordan noen Maersk-ansatte har hjulpet kriminelle organisasjoner ved å gi tilgang til deres datasystemer og transportlogger mot betaling.

Maersk er et av verdens største containerrederi, med over 700 skip i flåten. Selskapet har sine hovedkvarter i København, Danmark.

Koblinger til Bama

Den seneste tiden har en rekke kokainbeslag funnet sted på anlegg tilhørende Bama Gruppen. Det er beslaglagt over to tonn kokain hos frukt- og grønnsaksdistributøren de seneste månedene.

Nå etterforskes det hvorvidt funnene er en del av samme verdikjede. Norsk politi samarbeider med politi i Nederland, Belgia og Tyskland, i tillegg til Europol.

– Vi jobber ut ifra flere hypoteser: Alle beslagene har kommet på båt fra Sør-Amerika til store havner i Nederland/Belgia der de har blitt omlastet til båter som har kommet til Norge, sier seksjonsleder Arvid Utby for etterforskning organisert krim i Oslo-politiet, til VG.