<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er et «bullnisse-statement»

Shipping-analytiker Petter Haugen i ABG Sundal Collier spår voldsomme svingninger – og rekordrater i stortank.

Publisert 27. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 342 ord

   

2023 har vært et veldig godt år for shippingaksjer, og flere segmenter er på sine høyeste nivåer noensinne. Men herfra blir volatiliteten voldsom, advarte analytiker Petter Haugen i ABG Sundal Collier da han gjestet i Børsmorgen onsdag.

– Bilfrakt og LPG står i «all-time high.» Da er du helt sikker på at det ikke skal vare. Det er det eneste jeg er sikker på. Spørsmålet er hvor lenge det varer, og hvor høyt det skal gå, sa Haugen.

Ser mer oppside i LPG

Analytikeren tviler på at spotratene i bilfrakt skal så mye høyere, men ser derimot mer oppside i LPG.

– Her kan du enkelt se for deg at ratene kan gå opp i over 200.000 dollar pr. dag. Dette handler om at shipping er så billig når sektoren leverer på kost, og hvor bra inntjeningen kan bli når du begynner å oppdage hva betalingsvilligheten er for den tjenesten du utfører, fortsatte han.

Haugen spår lyse tider også for aksjonærer i stortank.

– Gjennom 2024 og 2025 vil vi tidvis se rater på «all-time high.» Det er et «bullnisse-statement», men det vi ser er høy etterspørselsvekst i råolje – og det kommer ikke nye skip inn. For første gang i min karriere skjer det nå et strukturelt skifte i etterspørselen i et av de store segmentene, samtidig som det knapt finnes ordre for levering av skip, sier han.

Tankfavoritt: Frontline

ABG Sundal Collier-analytikeren har nå Frontline som «top pick» i segmentet. 

– Fundamentalt sett er det et stort, gammelt og høyt giret tankskip vi ønsker oss til jul. Men det får vi ikke nå. I Frontline får vi store skip, og det samme i Okeanis (Eco Tankers) – men der har de egentlig aldri vært gamle, sa Haugen, og trakk videre frem rederienes «finansielle leverage.»

– På endringsbasis, når vi legger inn estimatene våre, er det der ting slår tydeligst. (...) I DHT er «finansiell leverage» under halvparten av i Frontline og Okeanis. Selv om DHT også vil være en fabelaktig investering herfra, vil den ikke være like bra som de to øvrige, fortsatte han.