<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Selger nybygg – utbytter i vente

Avance Gas selger to nybygg for 2,6 milliarder kroner, og aksjonærene kan vente seg mye av dette i utbytte.

Publisert 8. des. 2023
Oppdatert 8. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
CASHER INN: Avance Gas, ledet av Øystein Kalleklev. Foto: Iván Kverme

 

John Fredriksen-dominerte Avance Gas har inngått avtale om salg av to nybygg for 240 millioner dollar, går det frem av en børsmelding fredag. Gevinsten på salget estimeres til 73 millioner dollar.

Transaksjonen ventes fullført i løpet av andre kvartal 2024, og Avance Gas vil da vurdere å returnere en betydelig del av kontantprovenyet til aksjonærene.

De såkalte «dual fuel»-nybyggene med 91.000 kubikkmeter kapasitet som var tiltenkt navnene Avance Castor og Avance Pollux skulle ha blitt levert i tredje og fjerde kvartal i år, men leveransen er utsatt til henholdsvis mars og april neste år – og da vil kjøper også betale den avtalte summen.

Flytter leasing-avtale

Siden nybyggene ble finansiert med en salgs- og tilbakeleieavtale på 135 millioner dollar inngått i august i fjor, har Avance Gas avtalt å bytte leasingen over til søsterskipene Avance Polaris og Avance Capella – som har vært finansiert under et banklån med forfall i 2027. 

Refinansieringen av Avance Polaris og Avance Capella ventes gjennomført i løpet av første kvartal 2024 og vil øke rederiets kontantbeholdning med rundt 41 millioner dollar.

Refinansieringen vil også forlenge løpetiden på finansieringen av Avance Polaris og Avance Capella fra 2027 til 2034. Etter denne refinansieringen vil Avance Gas ikke ha lån som forfaller før 2028.

– Tar penger av bordet

– Vi så frem til å utvide og fornye flåten vår med disse to nybyggene, men vårt fokus å maksimere aksjonærverdiene. Selv om det å maksimere aksjonærverdier kanskje virker mindre trendy nå enn tidligere, forblir det vår høyeste prioritet, sier toppsjef Øystein Kalleklev i en kommentar. 

– Denne transaksjonen understreker det markert positive skiftet i VLGC-markedet, og dette har gjort det mulig for oss å sikre en betydelig gevinst og dermed ta noe penger av bordet i et forbedret marked, legger han til.

De frigjorte kontantene fra salget av skipene og byttet av salgs- og tilbakeleieavtalen forventes totalt til 160 millioner dollar, eller litt over 2 dollar pr. aksje.