<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsler svakere rater

Stolt-Nielsen oppnådde rekordhøye rater i sommer, men varsler at inntjeningen blir lavere i fjerde kvartal. Det sendte aksjen ned.

Publisert 2. okt.
Oppdatert 2. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
STOLT-NIELSEN-SJEFEN: Udo Lange etterfulgte Niels G. Stolt-Nielsen som konsernsjef i fjor. Her er han fotografert under sin presentasjon på årets Pareto-konferanse. Foto: Iván Kverme

Inntjeningen pr. skip pr. dag endte i tredje kvartal på 33.355.dollar, noe konsernsjef Udo Lange sier seg meget godt fornøyd med.

Rederidelen av konsernet, Stolt Tankers, rapporterte et driftsresultat på 107,1 millioner dollar, mot 87,3 millioner dollar på samme tid i fjor.

– Situasjonen i Rødehavet fortsetter å påvirke skipsfartsmarkedene, ettersom lengre reiser krever ekstra kapasitet og gir høyere rater og marginer til tross for et lavere totallastvolum, sier Lange.

De langsiktige utsiktene for tilbud og etterspørsel i kjemikalietankfarten er fortsatt positive, og Stolt-Nielsen venter at produkttankmarkedet vil styrke seg gjennom slutten av dette året. Det vil begrense virkningen av «svingtonnasje», produkttankskip som på grunn av redusert etterspørsel isteden frakter kjemikalielaster.

Men der timecharterinntjeningen var på rekordnivåer i tredje kvartal, ventes den å bli lavere i fjerde kvartal  selv om rederiet fortsatt regner med at markedet skal være bra.

Det påpekes at laster bestilt til lavere spotfraktpriser i tredje kvartal vil påvirke den gjennomsnittlige timecharterinntjeningen negativt i fjerde kvartal. Spotratene forventes imidlertid å ta seg opp mot slutten av året og inn i 2025.

Litt svakere enn ventet

Stolt-Nielsen fikk et nettoresultat på 99,2 millioner dollar etter inntekter på 732,8 millioner dollar i tredje kvartal.

Det var noe svakere enn konsensusestimatene som lød på henholdsvis 102 og 739 millioner dollar, men bedre enn i samme tremånedersperiode - juni-august; selskapet har avvikende regnskapsår - i fjor.

EBITDA-resultatet på 215,2 millioner dollar var på linje med analytikernes forventninger.

Fortjenesten pr. aksje endte på 1,85 dollar, mot ventet 1,88 dollar.

På børsen falt aksjen utover dagen onsdag og ble rett før børsslutt handlet ned 26,50 kroner eller 6,83 prosent til 361,50 kroner. Det er vel 30 prosent lavere enn rekordnoteringen i år, 518 kroner 13. mai.

Ifølge ABG Sundal Collier leverte datterselskapene Stolthaven Terminals og Stolt Tank Containers bedre enn ventet, mens Stolt Tankers og Stolt Sea Farm var litt svakere enn forventningene.

Kursmål 521 kroner

Stolthaven Terminals fortsetter arbeidet med marginoptimalisering. Tankcontainermarkedet beskrives som utfordrende.

For Stolt Sea Farm vil volumene i fjerde kvartal trolig forbli stabile ettersom biomasse bygges opp i forkant av høysesongen i desember, og prisene ventes å holde seg på stabile nivåer.

Stolt-Nielsens Stolt Tankers er verdens største kjemikalietankrederi. Konsernet er børsnotert i Oslo hvor det verdsettes til 21,5 milliarder kroner basert på kursen midt på dagen onsdag.

ABG Sundal Collier har en kjøpsanbefaling på Stolt-Nielsen-aksjen med et kursmål på 521 kroner. SEB har et kursmål på 500 kroner.

STOLT-NIELSEN

(Mill. USD) 3. kv./24 3. kv./23
Driftsinntekter 732,8 694,4
Driftsresultat 139,4 127,5
Resultat etter skatt 99,2 90,1