<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjømat Norge vil ha færøysk grunnrentemodell

Lakseskatten bør ikke basere seg på grunnrenteskatten for vannkraft, men heller på hvordan man skattlegger havbruket på Færøyene, mener Sjømat Norge.

Publisert 2. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 129 ord
SKATT: Fra pressekonferansen om grunnrenteskatt i oppdrettsnæringen. Fra venstre: Robert Eriksson, Geir Ove Ystmark, Paul Birger Torgnes, Robert Skjæran og finansminister Trygve Slgsvold Vedum. Foto: Iván Kverme

Det kommer fram i bransjeorganisasjonens høringssvar til regjeringen – et svar som er 62 sider langt, skriver IntraFish.

– Den færøyske modellen er utprøvd, og brukes både på Færøyene og på Island. Den kan lett tilpasses regjeringens politiske ønsker om skattenivå, skjerming av mindre selskap og det å sikre økte skatteinntekter til både fellesskap og vertskommuner, sier styreleder Paul Birger Torgnes i Sjømat Norge.

Alt i alt er organisasjonens konklusjon at man bør utsette grunnrenteskatten for havbruket og jobbe mer med å utforme den. Det skyldes blant annet at modellen er «komplisert, byråkratisk og administrativt krevende for både samfunnet og bedriftene».

– Regjeringen kan hente inn det samme skattebeløpet som regjeringen har foreslått gjennom en mer egnet og utprøvd skattemodell. Færøyene skattlegger havbruket med en produksjonsavgift som trinnvis øker med økende prisnivå.

NTB