<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Røkke-selskap kutter kostnader

Aker BioMarine snudde minus til pluss i fjerde kvartal, men er ikke fornøyd med marginene og har iverksatt et forbedringsprogram.

Publisert 15. feb. 2023
Oppdatert 15. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
KUTTER KOSTNADER: Aker BioMarine, ledet av Matts Johansen. Foto: Eivind Yggeseth

 

Kjell Inge Røkkes krillsatsning Aker BioMarine leverte inntekter på 79,0 millioner dollar i fjerde kvartal, opp fra 75,7 millioner dollar i samme periode året før.

Justert for engangseffekter kom driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) inn på 21 millioner dollar, opp fra 7 millioner dollar i samme periode året før.

Ordinært driftsresultat gikk fra minus 5,2 til pluss 6,9 millioner dollar, mens resultatet etter skatt ble snudd fra minus 8,4 til pluss 0,2 millioner dollar.

Kutter kostnader

I løpet av kvartalet lanserte selskapet et forbedringsprogram for å strømlinjeforme virksomheten, øke marginer og å kutte kostnader. Iverksettelsen av tiltak startet opp tidlig i 2023.

– I løpet av 2022 løftet vi krillinnhøstingen og leverte fremgang for både Ingredients- og Brands-virksomheten. For ytterligere å styrke vår kjernevirksomhet og å skape et mer robust selskap, har vi lansert et forbedringsprogram der målet er å realisere effekter på over 20 millioner dollar i løpet av de neste to årene, sier konsernsjef Matts Johansen i en kommentar.

Guider 55.000 tonn

Selskapet understreker i rapporten at innhøstingen i Antarktis er sesongmessig, der 70-75 prosent av volumene hentes inn i løpet av første halvår. Guidet volum for sesongen er fortsatt over 55.000 tonn for Aker BioMarines tre fartøyer.

«Starten av året har vært som forventet, og vi ser for oss volumene i første kvartal på linje med samme periode i fjor», heter det.

Qrill Aqua forventes å stige i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor, men med en høyere enhetskostnad grunnet sesongmessig lav innhøsting i fjerde kvartal.

Grønt lys i Sør-Korea

Salget av krilloljen Superba forventes også å stige i inneværende kvartal, og det samme gjelder for Lang. For Epion vil salgspilene peke nedover etter utrullingen til Sam’s Club og Costco i fjerde kvartal 2021.

I Sør-Korea har landets mattilsyn sluttført behandlingen av en «health claim»-søknad for Superba, en søknad som ifølge selskapet ligger an til å bli godkjent i mars 2023. Sør-Korea er et marked hvor Aker BioMarine historisk har solgt veldig bra.

Aker BioMarine forventer en årlig, langsiktig salgsvekst på rundt 15 prosent, som tidligere kommunisert.

Aker BioMarine

(Mill. USD)4.kv./224.kv./21
Driftsinntekter79,075,7
Driftsresultat6,0-5,2
Resultat etter skatt0,2-8,4