– Vi skal nå se på helheten i forslaget fra regjeringa, men vi er urolig for at summen av endringene i for stor grad går i favør av eierne. Vi frykter blant annet at det blir for lett for de store eierne å organisere seg vekk fra grunnrenteskatten, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, om regjeringens forslag til lakseskatt.
Regjeringen la tirsdag morgen frem et forslag til grunnrenteskatt i havbruksnæringen på 35 prosent, en nedjustering fra 40 prosent i det opprinnelige forslaget som kom i høst, samtidig som bunnfradraget settes til 70 millioner kroner. Inntekter baseres på markedsverdi på merdkanten, som selskapene selv setter for 2023. Fra 2024 tas det sikte på å opprette et uavhengig prisråd.
Regjeringen er imidlertid avhengig av et forlik i Stortinget. Før forslaget ble lagt frem tirsdag morgen, sa Kaski til Dagens Næringsliv (DN) at SV vil stille krav om en lakseskatt på 48 prosent når saken behandles i Stortinget. Samtidig vil SV ha et lavere bunnfradrag og at verdien på fisken børs fastsettes av et normprisråd.
– Det er på høy tid at det kommer på plass en grunnrenteskatt for havbruksnæringen og vi ser frem til å forhandle i Stortinget, sier Kaski.
Hun påpeker at SV har vært klare på at partiet ønsker å gjøre lakseskatten både mer miljøvennlig og omfordelende.
– Det regjeringen her foreslår er dessverre skritt i feil retning, fortsetter hun.
Spriker
Ifølge DN avviste både FrP og Høyre tirsdag at de vil være med på et bredt forlik. Det vil si at regjeringen trolig må belage seg på støtte fra SV for å få skatten vedtatt i Stortinget. Finanspolitisk talsperson for Høyre, Helge Orten, sa tirsdag morgen at forslaget fra regjeringen ikke er godt nok.
– Jeg tror mange nå er skuffet, og det med det rette. Både kystsamfunnene og næringen selv. Hele prosessen har vært svært uryddig og bidrar ikke til å skape ro og forutsigbarhet, men økt politisk risiko for å investere i Norge, sa han.
Fremskrittspartiets næringspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad, gikk enda hardere ut.
– Regjeringen har i dag tatt det første steget mot avfolkning av viktige kystsamfunn. Oppdrettsnæringen er bærebjelken i mange små lokalsamfunn, og disse selskapene går nå en svært usikker tid i møte. Investeringer vil stoppe opp og lønnsomheten vil gå ned.