<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedjusterer i laksesektoren: uenige om toppvalget

Carnegie føyer seg inn i rekken av meglerhus som nedjusterer kursmål på aksjer i laksesektoren. Kjøpsanbefalingene holdes fortsatt vedlike.

Publisert 16. aug. 2023
Oppdatert 16. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
UENIGE OM TOPPVALGET: Flere meglerhus har i det siste nedjustert sine kursmål på laksesektoren på Oslo Børs.  Foto: Bloomberg

Meglerhusene ABG Subdal Collier og Fearnley Securites kom mandag med en oppdatering og nedjusterte en stim av lakseselskapene som er notert på Oslo Børs. Nå kommer også Carnegie på banen med en nedjustering i laksesektoren.

Til tross for noen ganske sterke kutt, er fortsatt meglerhusene generelt positive til sektoren.

Økte kostnader

«Vi øker kostnadene fremover, ettersom kanselleringen av den peruanske anchoveta-sesongen har ført til høyere priser på fiskemel og fiskeolje, noe som vil resultere i høyere fôrkostnader,» det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset onsdag, ifølge TDN Direkt.

«Vi tror Salmar er i en relativt god posisjon for å håndtere fôrkostnadsutfordringene, ettersom selskapet har en lav kostnadsbase og historisk har vært blant de beste på fôrkonverteringsratio», står det videre om SalMar.

Svakere laksepris

Meglerhuset reduserer estimatene i tredje kvartal til 77 kroner pr. kilo fra 81 kroner pr. kilo på bakgrunn av en sterkere krone i forhold til euro.

Ifølge ABG begynner lakseprisen å nærme seg bunnen, noe de mener er den viktigste driveren for aksjekursen.

For Mowi har Carnegie økt kostnadsestimatene sine med om lag 0,15 euro pr. kilo fra slutten av 2023.

«Mowi er i en god posisjon for å kompensere for noe av økningen, ettersom selskapet er vertikalt integrert med sitt eget fôrproduksjonsdivisjon», skriver meglerhuset.

Mowi forblir ABGs toppvalg for sektoren.

Bakkafrost best ut

Om Bakkafrost skriver meglerhuset at kostnadsestimatene økes noe på grunn av effekter knyttet til El Niño som preger anskaffelsen av marine ingredienser.

«Likevel vil vi fremheve at Bakkafrost er den relative vinneren blant sammenlignbare oppdrettere når det gjelder å kompensere for økte fôrkostnader, takket være en allerede høy beholdning av råmaterialer til fôr og sin egen avdeling for fôrproduksjon», skriver meglerhuset.

ABG opererer med en hold-anbefaling på Bakkafrost og kursmål på 416 danske kroner. Fearnley Securities har en kjøpsanbefaling og kursmål på 730 kroner. ABG mener at det for tiden er attraktive inngangspunkter og har kjøpsanbefaling på samtlige lakseaksjer selskapet dekker, med unntak av Bakkafrost.

Carnegie anbefalinger

SelskapAnbefalingKursmål (tidligere)
SalmarKjøp600 (650)
MowiKjøp225 (240)
MåsøvalKjøp41 (47)
BakkafrostKjøp660 (680)
Grieg SeafoodKjøp85 (95)