<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina forbyr import av sjømat fra Japan – minst ti pågrepet i protester i Sør-Korea

Kina forbyr import av japansk sjømat etter at Japan begynte å slippe ut spillvann fra Fukushima-kraftverk i havet. I Seoul ble Japans ambassade forsøkt stormet.

Publisert 24. aug. 2023 kl. 09.09
Oppdatert 24. aug. 2023 klokken 09.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 266 ord
Demonstranter har samlet seg utenfor Japans ambassade i Seoul for å protestere mot utslipp av renset radioaktivt vann fra det ødelagte japanske atomkraftverket Fukushima. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Minst ti personer ble pågrepet da de forsøkte å storme den japanske ambassaden, opplyser sørkoreansk politi.

Protesten er rettet mot Japans utslipp av store mengder renset radioaktivt spillvann fra det ødelagte atomkraftverket Fukushima ved Japans stillehavskyst.

– Over ti personer er blitt pågrepet for å ha forsøkt å trenge seg inn i ambassaden, opplyser sørkoreansk politi torsdag.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har forsikret om at spillvannet ikke utgjør noen fare for hverken mennesker eller miljø. Men i Kina og Sør-Korea er reaksjonene uansett sterke.

UTSLIPP: Fukushima-kraftverket torsdag. Foto: AP

Importforbud

Kina innførte torsdag forbud mot import av all sjømat fra Japan med umiddelbar virkning.

Tollvesenet i Kina skriver i en uttalelse at importforbudet gjelder alle dyr og planter som lever i havet og som kommer fra Japan.

– Vi vil fortsette å følge med på utslippet av radioaktivt forurenset vann i havet i Japan og tilpasse relevante reguleringstiltak, heter det i uttalelsen torsdag.

Ber om åpenhet

Også Sør-Korea har innført importforbud, men kun mot fisk fra det aktuelle området. Sør-Koreas statsminister ber også Japan være helt åpne om utslippet.

Det japanske atomkraftverket ble skadd i jordskjelvet og tsunamien i 2011. Katastrofen krevde over 18.000 liv og førte til at tusenvis av mennesker måtte flytte.

Utslippene startet torsdag og skal skje over en periode på 30 år. I alt skal 1,3 millioner tonn renset vann slippes ut.

NTB