<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny blemme for Grieg Seafood

Grieg Seafood har vært plaget av parasitter og fiskesykdom. Nå kutter selskapet slakteforventningene på nytt.

Publisert 25. aug. 2023
Oppdatert 25. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 438 ord
PROBLEMER: – De utfordrende biologiske forholdene vi har sett så langt i år var fortsatt tilstede i andre kvartal, spesielt i Finnmark-regionen, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood. Foto: Martin Brennmoen

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood fikk et operasjonelt driftsresultat på 547 millioner kroner i andre kvartal – kraftig ned fra 986 millioner kroner i samme periode i fjor.

Tallet er noe bedre enn hva analytikerne hadde ventet, ifølge Infront-konsensus, hvor det var ventet et operasjonelt driftsresultat på 500 millioner kroner i kvartalet.

Selskapet som har hatt et biologisk utfordrende år, har tidligere kuttet slakteforventningene for året en rekke ganger. Nå kutter Grieg Seafood slakteforventningene på nytt, fra 80.000 til 78.000 tonn.

– De utfordrende biologiske forholdene vi har sett så langt i år var fortsatt tilstede i andre kvartal, spesielt i Finnmark-regionen. Vi har imidlertid ferdigstilt en rekke tiltak for å minimere problemene, spesielt knyttet til ILA (infeksiøs lakseanemi, red.anm.) og Spiro (parasitt, red.anm.) ved vår norske virksomhet. Disse tiltaktene ble ferdigstilt i andre kvartal og vi har begynt å se positive resultater, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood i forbindelse kvartalsrapporten.

Grieg Seafood

(Mill. kr)2. kv./232. kv./22
Inntekter2.3722.351
Operasjonelt driftsresultat547986
Resultat før skatt−5864
Resultat etter skatt−563679

Vil ikke slakte i Finnmark

Selskapet hadde et slaktevolum på 22.645 tonn i kvartalet. For andre kvartal ventes det et slaktevolum på 10.500 tonn ettersom selskapet vil prioritere å bygge biomasse.

I tredje kvartal venter selskapet ingen slaktevolumer fra virksomheten i Finnmark, mens det ventes et slaktevolum på 4.500 tonn i Rogaland, og 6.000 tonn fra British Columbia i Canada.

Andelen fastpriskontrakter er ventet til 42 prosent av ventede volumer i tredje kvartal. For helåret ventes det en kontraktsandel på 15 prosent.

I tillegg bokfører Grieg Seafood 558 millioner kroner knyttet til implementeringseffekten av grunnrenteskatten.

– Mens vi fortsatt jobber med å forstå implikasjonene av grunnrenteskatten i Norge så ser vi muligheter i Canada. Prosjektet vårt i Newfoundland utvikles i henhold til plan med første slakt ventet i fjerde kvartal 2023, sier Kvame.

Det er ventet et slaktevolum fra Newfoundland på 5.000 tonn i fjerde kvartal.

Plaget av parasitt

I fjor høst meldte Grieg Seafood at det hadde fått påvist parasitten Spiro (Spironucleus salmonicida, red.anm.) som forårsaker sykdommen spironukleose, ved selskapets settefiskanlegg i Finnmark.

Parasitten har antageligvis kommet seg inn i anlegget da det ble gjennomført et bytte av vannkilde høsten 2021.

Grieg Seafood ble da også pålagt av mattilsynet å destruere 1 million fisk, som ga en ekstraordinær kostnad på 60 millioner kroner. Parasitten bidro til ekstraordinære kostnader både i fjerde og første kvartal.

Selskapet meldte senere at man hadde fått kontroll på parasittsituasjonen i settefiskanlegget, men at det fortsatt kunne være oppdrettsfisk i sjø som hadde blitt eksponert for parasitten, som enda ikke hadde utviklet sykdommen.

Under kvartalspresentasjonen fredag sa konsernsjef Kvame at det i dag er igjen tre til fire merder med laks som er blitt utsatt for Spiro.