<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skattesjokk senker vekstrakett

Veksten har vært eventyrlig for Robert Hundstad og Nofitech. Nå stikker de rødgrønnes lakseskatt kjepper i hjulene.

Publisert 14. jan. 2024 kl. 19.31
Oppdatert 18. jan. 2024 klokken 12.58
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 767 ord
MERKER LAKSESKATTEN: – Personlig synes jeg ikke det virker som regjeringen skjønner konsekvensene for sysselsetting i Norge, sier Robert Hundstad, daglig leder i Nofitech. Foto: Anders Horntvedt

TRONDHEIM: – Vi er blitt en fantastisk gjeng som har gjort noen gode valg. Denne kombinasjonen gjør at vi har klart å levere et konkurransedyktig konsept, sier Robert Hundstad i Nofitech.

«Markedets mest kostnadseffektive, miljøvennlige og best dokumenterte RAS-anlegg for landbasert fiskeoppdrett». Slik lyder Nofitechs attest fra én av eierne, investerings- og oppkjøpsfondet Longship.

RAS står for Recirculating aquaculture systems, og brukes til å rense og resirkulere vannet i landbaserte oppdrettsanlegg.

Nofitech ble etablert av Geir Løvik og John Hestad i 2011. Begge har erfaring fra smoltproduksjon og mer enn ti års erfaring med å utvikle RAS-anlegg for industrien.

Den første modulen for ferskvann ble levert i 2012, og den første for sjøvann kom tre år senere.

Nofitech

(Mill. kr) 2022 2021
Driftsinntekter 807,7 484,1
Driftsresultat 38,0 35,8
Resultat før skatt 33,6 34,5
Årsresultat 23,9 24,7

Eiere: Neptune Topco (Longship og Summa Equity, 77,6 %), Løvik og Jordet Invest (Sigrid Jordet og Geir Løvik, 7,5 %), RLH Invest (Robert Hundstad, 3,4 %), Asbjørn Reinkind (3,2 %), CM Aqua Invest Aps (1,4 %), andre (7,1 %).

– En fantastisk gjeng

Tolv år etter starten kan selskapet skrive hjem om en helt rå omsetningsvekst. I 2022 leverte selskapet 807 millioner kroner i driftsinntekter.

For 2023 opplyser Hundstad at Nofitech er blitt påvirket av lakseskatten.

– Vi forventer en liten nedgang sammenliknet med 2022, grunnet kortsiktig effekt av utsettelser av prosjekter i Norge. Den delen av omsetningen som gjelder prosjekter i Norge er blitt lavere, men vi har økt på andre områder, sier han.

Erko Settefisk, Hardingsmolt, Salmar, Bakkafrost, Mowi og Mitsubishi er noen av kundene Nofitech leverer til. Internasjonalt er også Hayashi Trout Farm, NEC og RKB og Maruha Nichiro kommet til.

– LEDENDE I SIN KLASSE: Markedets mest kostnadseffektive, miljøvennlige og best dokumenterte RAS-anlegg for landbasert fiskeoppdrett, heter det fra én av eierne i Nofitech. Modeller av anleggene står utstilt ved hovedkontoret i Trondheim. Foto: Anders Horntvedt

– Skuffelse i bransjen

Høsten 2022 slo den rødgrønne regjeringens ferske grunnrenteskatt ned som en bombe i laksenæringen.

Skatten ble offisielt vedtatt i Stortinget i mai 2023, med støtte fra Venstre og minipartiet Pasientfokus.

I begynnelsen av januar slo imidlertid sjømatnæringen til med rekordtall: Norge eksporterte sjømat for 172 milliarder kroner i fjor. 

– Hvordan er stemningen i bransjen?

– Det er skuffelse, men også fatning. Oppdrettere, og vi som leverandør, mener norske myndigheter gir laksenæringens utenlandske konkurrenter et stort forsprang. 

– Personlig synes jeg ikke det virker som regjeringen skjønner konsekvensene for sysselsetting i Norge. Gründerne har stått i fjæresteinene og bygget opp akvakulturnæringen i Norge, svarer Hundstad.

Selv om Nofitech leverer anlegg for oppdrett på land, påvirkes selskapet ved at kundenes evne til til å foreta investeringer synker. De seneste årene er det blitt mer vanlig å la laksen vokse seg større i landbaserte anlegg. Da reduseres risikoen for lusepåslag.

– Det er bra trykk på etterspørselen fra utlandet, men i Norge har bransjen fått døren i fleisen fra regjeringen, sier Hundstad.

Hundstad har jobbet opp mot oppdrettsnæringen siden 2011, blant annet som finans- og viseadm. direktør i utstyrsleverandøren Aqualine. Han har bakgrunn fra Forsvaret og har vært driftssjef i Ikea Norge

– Skatten straffer havbruk i Norge, mens utenlandske aktører ikke blir berørt. Følgene for alle de små kystmiljøene i Norge der anleggene ligger har vi neppe sett ennå, legger han til.

– Opplever stor interesse

– Men i Storbritannia og Japan bobler det?

– Ja, vi opplever stor interesse for våre løsninger både i Europa, Asia og USA. Det er stor tro på landbasert oppdrett i mange regioner i verden. Vi er norske, og ønsker å bidra til næringen i Norge, men da må den ha rammebetingelser å leve med, svarer han.

– Hvordan ser ordreboken ut?

– Den er solid. Vi har en god ordrebok med solide oppdrettere, og ser lyst på fremtiden. Strategien er klar: Vi skal ta markedsandeler og satser i flere land, samtidig som vi satser på at veksten kommer tilbake i Norge, svarer Hundstad.

Finansavisen fortalte i 2021 at Summa tok plass ved siden av Longship på eiersiden.

– Skal dere på børs?

– Den dagen en exit kommer, er det ett av flere alternativer. Da kan vi enten bli kjøpt av et større fond, en industriell aktør eller bli børsnotert, svarer han.

I 2020 kjøpte Nofitech et dansk selskap, CM Aqua. Med på kjøpet fikk Nofitech et tysk datterselskap, komponentleverandøren Ratz Aqua.

– Ser dere etter flere oppkjøp?

– Vi ser bestandig etter muligheter for å styrke konsernet, og da er oppkjøp en mulighet, svarer Hundstad.