<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NEL: FID BØR KOMME I GOD TID FØR ÅRSSLUTT FOR PRODUKSJON I 2025

TDN
Publisert 26. apr.

Oslo (Infront TDN Direkt): Dersom Nel skal få produsert noe på en eventuell kontrakt med Hy Stor Energy i 2025 bør en endelig investeringsbeslutning (FID) på Mississippi Clean Hydrogen Hub komme i god tid før året er omme.

Det sier finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen i Nel til TDN Direkt fredag.

Nel meldte natt til fredag at Hy Stor Energy reserverer kapasitet for mer enn 1 gigawatt med alkaliske elektrolysører under en partnerskapsavtale med Nel. Den underliggende driveren for partnerskapet er at SSAB i mars fikk rett til å forhandle om opptil 500 millioner dollar i subsidier for å bygge miljøvennlig stålproduksjon i USA, der de har valgt Hy Store Energy som sin hydrogenleverandør, ifølge Bjørnsen.

På spørsmål om Hy Store Energy har kommunisert noe mer til Nel rundt utviklingen for myndighetsstøtte, svarer finansdirektøren at de ikke har noen unik innsikt på det området.

-Det å forutse politiske prosesser er kanskje litt enklere i USA enn i Norge, men fremdeles ganske krevende, sier Bjørnsen.

I nattens melding skriver Nel at ved endelig investeringsbeslutning ventes elektrodeproduksjon på kontrakten ved Nels anlegg i Herøya å løpe gjennom 2025, 2026 og første del av 2027. Nels anlegg på Herøya har fra andre kvartal om lag 1 gigawatt i årskapasitet, som er dobbelt så mye som årskapasiteten anlegget hadde i fjor.

- Hvis prosjektet kommer vil det bli veldig stort og vil kreve en veldig stor andel av produksjonskapasiteten på Herøya, sier Bjørnsen.

På spørsmål om Nel mottar betaling for kapasitetsreservasjonen fra Hy Stor Energy sier Bjørnsen at i likhet med "breakfees" knyttet til faste ordre, som regnes ut ifra størrelse på ordren, har de mottatt en godtgjørelse, men vil ikke gå ut med hvor stort beløpet er.