<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KOMMENTAR: GRIEG SEAFOOD STEG PÅ POSITIV OSLO BØRS TORSDAG

TDN
Publisert 21. mai

Oslo (Infront TDN Direkt): Grieg Seafood var blant aksjene som steg på en positiv Oslo Børs torsdag.

Etter å ha åpnet ned rundt fem prosent, hentet Grieg Seafood seg inn og endte opp rundt 3 prosent torsdag.

Selskapet rapporterte om et operasjonelt driftsresultat på 292 millioner kroner i første kvartal 2024, mot 385 millioner kroner i samme kvartal året før. Ifølge Infront-konsensus var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 308 millioner kroner.

En rekke meglerhus omtaler rapporten som svak og trekker blant annet frem den lavere enn ventede inntjeningen og en svak guiding på slaktevolum i andre kvartal 2024. Utfordringer knyttet til Finnmark blir også påpekt, samt utsikter om noe økte kostnader i andre kvartal 2024. I tillegg er det skepsis blant analytikere knyttet til manglende nyheter om eventuell partner for selskapets kanadiske virksomhet, og det var bred enighet blant meglerhusene at aksjen ville falle i dag. Analytikere TDN Direkt har vært i kontakt med har foreløpig ingen innsikt i hvorfor aksjekursen snudde opp i formiddag.

Grieg Seafoods konsernsjef Andreas Kvame sa til TDN Direkt etter dagens kvartalspresentasjon at det er stor interesse både fra industrielle og finansielle investorer i forbindelse med prosessen med å identifisere en langsiktig partner for utviklingen av virksomheten i Canada. Videre sier Kvame at selskapet pr i dag er komfortabel med den finansielle situasjonen etter at en ny finansieringspakke på en milliard kroner i all hovedsak være nok til å dekke det påbegynte arbeidet av postsmoltanlegget på Newfoundland.

Arctic Securities ser imidlertid på den økonomiske stillingen for Grieg Seafood som vanskelig og stiller spørsmål ved begrunnelsen for å gå videre med Newfoundland-prosjektet før en potensiell partner er annonsert.

Pareto Securities noterer at aksjen har vært sterk opp mot rapporten, men med mindre negative revisjoner fremover og ingen nyheter om Canada, ventet meglerhuset at aksjen ville utvikle seg dårligere enn sektoren i dag.

Kid rapporterte torsdag et driftsresultat på 9,5 millioner kroner i første kvartal 2024, sammenlignet med -39,2 millioner i samme periode året. Flere meglerhus omtaler tallene som solide.

ABG Sundal Collier forventer ikke at rapporten vil føre til store endringer i estimater, men tror sterke salgstall i andre kvartal vil løfte 2024-driftsresultat med 3-4 prosent.

Arctic Securities påpeker at konsensusestimater på 10 prosent årlig vekst i omsetning virker konservativt etter Kid rapporterte om en økning i omsetning i april på 25,5 prosent i konstant valuta. Meglerhuset estimerer en 15 prosent omsetningsvekst på årsbasis i andre kvartal 2024.

"Vi forventer at konsensus på omsetning vil øke, men med høyere driftskostnader og litt høyere driftsinvesteringer, og som sådanne marginalt negative estimatendringer. (…) Merk at det Kid har enkle sammenligninger på årsbasis i første halvdek av 2024 og møter tøffere års-sammenligninger etterpå", skriver meglerhuset.

Okeanis Eco Tankers steg 3,4 prosent torsdag etter å ha lagt frem et ebitda-resultat for første kvartal som var på linje med forventningene samt en sterk guiding for andre kvartal, ifølge analytikere. Ebitda-resultatet kom inn på 65 millioner dollar i kvartalet mot konsensus på 64 millioner dollar. Tankrederiet har booket 82 prosent av tilgjengelige VLCC-spotdager i andre kvartal 2024 til en gjennomsnittlig timecharterekvivalent rate på 75.900 dollar pr dag. Videre har rederiet booket 57 prosent av tilgjengelige suezmax-spotdager til en gjennomsnittlig TCE-rate på 60.800 dollar pr dag. Med en antagelse om at resten av flåten blir sluttet til nåværende spotrater ser ABG Sundal Collier en oppside på 32 prosent i konsensusestimater for ebitda i andre kvartal 2024.

"Med førstekvartalsresultater som ventet, selv om med noe lavere utbytte, og en sterk guiding for andre kvartal, forventer vi at aksjen vil handle 2-4 prosent høyere enn sammenlignbare selskaper i dag", skriver meglerhuset.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,52 prosent til 1.416,42 poeng, omsatt for 6.066 millioner kroner.