Oslo (Infront TDN Direkt): Oljerelaterte aksjer steg på en positiv Oslo Børs fredag, mens Hexagon Purus falt markant etter terminering av leveranseavtale.
Hexagon Purus falt 17,5 prosent på Oslo Børs fredag etter at selskapet meldte om enighet med Daimler Truck North America (DTNA) om å terminere partenes langsiktige leveranseavtale for elektriske yrkeskjøretøy.
I fredagens melding opprettholder Hexagon Purus 2024-guidingen, men kutter 2025-guidingen til en omsetningsvekst på minst 50 prosent, som ifølge Arctic Securities tilsvarer over tre milliarder kroner, fra tidligere guidet omsetning på fire-fem milliarder kroner.
-Vi har tatt ned guiding for 2025 ettersom denne kontrakten skulle bidra med vesentlige inntekter neste år, og vi er ikke i stand til på veldig kort sikt å fylle det bortfallet med én gang, sier finansdirektør Salman Alam til TDN Direkt fredag.
Videre forventer Hexagon Purus å oppnå en breakeven ebitda i 2026, fra tidligere forventet 2025.
Termineringen resulterer i en negativ effekt på ebitda-marginen for 2025, men det forsinkede punktet for ebitda breakeven inn i 2026 er kun en justering av "måneder", ifølge Arctic, som henviser til en analytikersamtale med selskapets administrerende direktør fredag morgen.
Ettersom dette fører til mindre arbeidskapitalbehov, mener meglerhuset at termineringen har en nøytral innvirkning på selskapets kapitalbehov for 2025.
Selskapet fremhevet imidlertid på analytikersamtalen at de ikke har opplevd en kommersiell nedgang med andre kunder eller i andre forretningsområder, inkludert Hino-avtalen, skriver Arctic.
Finansdirektøren sier også til TDN Direkt at på grunn av full kapasitetsutnyttelse har selskapet måttet avslå mange kundeforespørsler, og tror at på sikt kan termineringen være positiv ettersom selskapet kan forfølge nye og mer attraktive kontrakter.
For øvrig fikk oljeprisene et nytt løft torsdag ettermiddag etter kommentarer fra USAs president Joe Biden om at det pågår diskusjoner om et mulig israelsk angrep på iranske oljefasiliteter, ifølge Bloomberg News. Israel har lovet å slå hardt tilbake mot Iran etter tirsdagens missilangrep, og Bidens kommentarer fikk markedet til å se økt risiko for et forsyningsavbrudd, skriver Arctic Securities i en oppdatering.
Til tross for det nylige oppsvinget i oljeprisen, handles fortsatt Brent-oljen lavere enn nivået ved utgangen av august, samt under intervallet 80-85 dollar pr fat, som Brent-oljen komfortabelt har vært handlet i over de siste 18 månedene, skriver SEB.
"Det er nå nesten ett år siden angrepet på Israel 7. oktober, og så langt har markedet ikke mistet en eneste dråpe olje. Den mest alvorlige innvirkningen på oljemarkedet så langt er omdirigeringen av olje rundt Afrika som følge av houthienes rakettangrep mot skip i Rødehavet", skriver SEB.
Til tross for økte spenninger i Midtøsten, legger meglerhuset til at oljemarkedet fortsatt er bekymret over svak etterspørsel og et tilbudsoverskudd i 2025.
Ellers har shippingaksjene i Europa en blandet utvikling fredag, der containerrederiene faller markant etter meldingen om at streiken fra amerikanske havnearbeiderne på USAs østkyst er over. MPC Container Ships falt 6,2 prosent på Oslo Børs fredag.
J.P. Morgan bemerker i en oppdatering at containeraksjene har steget med 10-30 prosent de seneste ukene på forventning om en positiv effekt på ratene som følge av streiken.
"Effekten materialiserte seg ikke, noe som forventes å legge press på disse aksjene. (..) Vi ser begrensede ringvirkninger og forventer at fraktratene vil fortsette å normalisere seg", skriver meglerhuset.
I motsetning til containerrederiene, ble tankaksjer på Oslo Børs handlet i positivt terreng fredag, med Frontline som steg for fjerde dag på rad.
"Råoljetankmarkedet får et betydelig løft mot slutten av uken ettersom skipseiere og befraktere reagerer på den pågående situasjonen i Midtøsten. Markedet viser sin typiske refleks i tider med usikkerhet rundt oljeforsyningen: "Buy and fix now, ask questions later", skriver Arctic Securities.
Hormuzstredet, som er den største flaskehalsen i oljemarkedet, skaper et åpenbart insentiv for å få lastene sendt ut tidlig, påpeker meglerhuset.
Etter kunngjøringen om en avtale rundt sentralbankledelsen tidligere denne uken, kunngjorde Libyas oljeminister i går at oljeproduksjonen vil bli gjenopptatt. Følgelig vil rundt 600.000 fat per dag med oljeeksport returnere til markedet, noterer Fearnley Securities.
"Gjenopptakelsen av libyske volumer vil ha en direkte innvirkning på Afra- og Suezmax-volumene, men vil også lette råoljetilbudet i det atlantiske bassenget, noe som, alt annet likt, kan frigjøre noen volumer i Vest-Afrika og Mexicogulfen til å ta lengre ruter mot Østen, noe som er netto positivt for tonnmil", skriver meglerhuset.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,93 prosent til 1.449,45 poeng, omsatt for 4.709 millioner kroner.