<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IMF: AI KAN GJØRE MARKEDENE BEDRE, MEN OGSÅ MER SÅRBARE

Børsmelding
Publisert 15. okt.

Oslo (Infront TDN Direkt): Finansmarkedenes bruk av de nyeste versjonene av kunstig intelligens (AI) kan forbedre risikostyringen og øke likviditeten, men det kan også gjøre markedene mer ugjennomsiktige, vanskeligere å overvåke og mer sårbare for nettangrep og manipulasjon.

Det skriver IMF-økonomer i et underkapittel i den kommende globale finansielle stabilitetsrapporten.

IMF-økonomene mener at AI, med sin evne til raskt å analysere store mengder data, snart vil forsterke utviklingen av bruk av kvantitative strategier og automatiserte handelsalgoritmer. Det påpekes at patentsøknader viser at andelen AI-funksjoner i algoritmisk handel har økt betydelig siden 2017, noe som indikerer at en ny bølge av innovasjon er på vei.

"Disse nye innovasjonene vil sannsynligvis ytterligere øke AIs evne til raskt å rebalansere investeringsporteføljer, noe som igjen vil føre til høyere handelsvolum," skriver IMF-økonomene.

Markedsaktører er enige i vurderingen om at høyfrekvent AI-drevet handel vil bli mer omfattende, spesielt i likvide eiendeler som aksjer, statsobligasjoner og børsnoterte derivatprodukter, fremgår det av rapporten.

Ifølge IMF er bevis på disse endringene allerede synlige i markedet for børsnoterte fond (ETF). Selv om markedet fortsatt er lite, viser AI-drevne ETFer en betydelig høyere omsetning enn andre ETFer. Mens en vanlig aktivt forvaltet aksje-ETF omsetter sine beholdninger betydelig sjeldnere enn én gang i året, gjør AI-drevne ETFer det omtrent en gang i måneden.

"Hvis de blir utbredt, kan slike strategier i fremtiden bety dypere, mer likvide markeder, noe som er bra for investorene. Men de kan også bidra til markedsustabilitet", skriver IMF-økonomene.

Det noteres at flere AI-drevne ETFer så økt omsetning under markedsuroen i mars 2020, noe som tyder på potensialet for økt flokklignende salg i perioder med stress. Prisene kan også reagere betydelig raskere i et AI-drevet marked. Investorer fremhever publisering av lange og komplekse referater fra Federal Reserve-møter som eksempler på når AI kan tilby handelssignaler raskere enn noen menneskelig trader kan, og det kan allerede være en realitet, fremgår det av rapporten.