<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Låner 75 mill. til cleantech-vekst

Soiltech henter nye midler til vekstplanen, som innebærer utvidelse til nye markeder og bransjer samt børsopprykk.

Publisert 5. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 366 ord
HALV MILLIARD: Soiltech, her ved adm. direktør Stig H. Christiansen, verdsettes til 520 millioner kroner på OTC-markedet. Foto: Iván Kverme

Det OTC-registrerte cleantech-selskapet Soiltech har tatt opp et nytt lån på 75 millioner kroner hos Sandnes Sparebank. Lånet har en varighet på syv år og inkluderer refinansiering av et eksisterende lån på 50 millioner, opplyser selskapet torsdag.

Adm. direktør Stig H. Christiansen sier i meldingen at lånet – selskapets primære lånefasilitet hos Sandnes Sparebank – er refinansiert til konkurransedyktige vilkår, og at det er et viktig ledd i selskapets vekstplan.

Planer om børsopprykk

Soiltech venter en flerårig oppgang i markedet for håndtering av boreavfall, blant annet drevet av økt markedsaktivitet.

«På lengre sikt ser vi vekstmuligheter i nye geografiske markeder og bransjer der forurenset vann er en utfordring», sier Christiansen.

Med hensyn til vekstplanen nevner Christiansen også at et opprykk fra dagens OTC-registrering vil bli aktuelt «når tiden er inne».

Verdiøkning på 60 prosent

På OTC-markedet er Soiltech-aksjen senest blitt handlet til en kurs på 72,00 kroner. Det gir selskapet en markedsverdi på nær 520 millioner kroner – og en verdiøkning på 60 prosent siden registreringen i gråmarkedet.

Selskapet ble etablert i 2011 og notert på OTC-listen 19. oktober 2021. Seneste omsetningskurs da var 45,00 kroner, og markedsverdien lå på 324 millioner kroner.

Allerede ved OTC-registreringen var ambisjonen å ta selskapet på børs.

«Intensjonen er å få en notering på plass», sa styreleder Jan Erik Tveteraas da, og presiserte at det hele handler om timingen. Han var med på å etablere selskapet sammen med Oluf Bergsvik og Glenn Åsland.

Kutter kostnader og utslipp

Selskapets løsning gjør at oljeselskaper og riggoperatører kan rense vannet direkte på riggen, uten å måtte sende vekk avfallet. Dette skal gi kundene betydelige kostnadskutt og miljøfordeler i form av lavere utslipp.

De viktigste kundene pr. nå er i olje- og gassindustrien, men Soiltech ser også potensial i andre næringer.

Soiltech har hovedkontor i Sandnes, men er også posisjonert i Abu Dhabi og Saudi-Arabia. Selskapet opererer dessuten i Storbritannia og i Nederland.

Wintershall Dea Technology Venture står oppført som største aksjonær med 14,8 prosent av aksjene. Tveteraas, Bergsvik og Åsland sitter på rundt 35 prosent totalt.

Etter tredje kvartal var Soiltechs 2022-omsetning oppe i 134 millioner kroner, mens driftsinntektene i hele 2021 var på 137 millioner.

Resultatet før skatt etter tredje kvartal var kommet opp i 11,6 millioner, mot 14,1 millioner i hele 2021.