<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Punger ut – til dem som holder seg unna Kina

Washington vil støtte amerikanske halvlederprodusenter med enorme summer. Men bare hvis de signerer en Kina-klausul.

Publisert 1. mars 2023
Oppdatert 2. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 481 ord
Article lead
lead
KINA-KLAUSUL: Følger med støtten USAs handelsminister Gina Raimondo deler ut til amerikanske halvlederprodusenter gjennom Chips Act. Foto: NTB
KINA-KLAUSUL: Følger med støtten USAs handelsminister Gina Raimondo deler ut til amerikanske halvlederprodusenter gjennom Chips Act. Foto: NTB

USAs handelsdepartement åpnet tirsdag for søknader om midler fra et fond på 39 milliarder dollar for å fremme oppbyggingen av en ledende, amerikansk halvlederindustri.

For selskapene som mottar midler fra fondet, følger imidlertid én viktig klausul: de må ikke ekspandere i Kina i løpet av de neste ti årene.

«Land av bekymring»

– Mottakere må for en periode på ti år fra de får pengene inngå en avtale som begrenser deres evne til å utvide kapasitet for halvlederproduksjon i fremmede land av bekymring, sa handelsminister Gina Raimondo ifølge Financial Times i forbindelse med lanseringen, men uten å nevne Kina med navn.

DYREBARE DINGSER: En halvleder avbildet ved Taiwan Semiconductors forskningsinstitutt i Hsinchu, Taiwan. Foto: NTB

Departementet vil også hindre at midler går til selskaper som «bevisst involverer seg i samarbeid om forskning og lisensiering med en utenlandsk enhet av bekymring, og som omfatter sensitive produkter og teknologier.»

– Vårt mål er å sikre at USA blir det eneste landet i verden hvor ethvert selskap i stand til å produsere markedsledende halvledere vil gjøre dette i stor skala her, fortsatte Raimondo.

Potten vil bli utvidet

En talsperson for handelsdepartementet understreker ifølge avisen at selskaper som får mer enn 150 millioner dollar vil måtte sende noe penger tilbake når avkastningen passerer et forhåndsavtalt nivå. Den samme personen legger til at føderal finansiering på potensielt ytterligere 75 milliarder dollar kan bli tilført programmet, slik at tilgjengelige midler kan passere 100 milliarder dollar. 

For mottakere av midler vil det også foreligge klare restriksjoner på utbytter og tilbakekjøp av aksjer. 

– Dette handler om å investere i vår nasjonale sikkerhet, og ikke gjøre disse selskapene i stand til å bruke våre penger til å øke sine overskudd, understreket Raimondo ifølge Financial Times.

Taiwan-avhengighet

Det omtalte fondet inngår i den såkalte Chips Act som ble vedtatt av Kongressen i fjor. Ifølge denne loven skal USA investere 250 milliarder dollar over fem år for å fremme forskningen, utviklingen og produksjonen av halvledere. Summen omfatter både subsidier, skatterabatt, forskningsmidler, bedre tilgang på arbeidskraft og etablering av utviklingssentre.

Bakgrunnen for innføringen av loven var at halvledermangel rammet produsenter verden over. Mange produksjonslinjer måtte stenge i både uker og måneder. USA vil også dempe avhengigheten av Taiwan, som Kina ser på som sitt eget territorium. Landet har den siste tiden økt presset for å underbygge sitt syn – både militært, politisk og økonomisk.

Teknologikampen mellom USA og Kina viser seg også ved at Huawei denne uken frir til resten av verden på Mobile World Congress i Barcelona.